środa, 6 września 2017

Pełnoziarniste muffiny z borówkami


"Blueberry muffins" nie dziwię się, że w Ameryce są tak popularne!

Lekkie, puszyste, i super łatwe w przygotowaniu.
Zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam pełnoziarnistą,
dzięki czemu są też dodatkowo zdrowsze i mniej kaloryczne.
Po prostu idealne! ^_^
Śniadanie, deser, przekąska - świetne o każdej porze dnia.
Sami zdecydujcie kiedy smakują Wam najbardziej :))



Składniki:
(na 6 dużych muffinek
lub 10 zwykłych)

Ciasto:

2 jajka
3/4 szklanki ksylitolu (lub zwykłego cukru)
pół szklanki mleka
50 ml oleju kokosowego
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody

Dodatkowo:

150 g borówek

Kruszonka:

80 g masła
80 g ksylitolu
100 g mąki pełnoziarnistej


Wykonanie:

Składniki na kruszonkę wsypać do miski, połączyć i lekko zagnieść.

Jajka utrzeć z ksylitolem.
Dodać mleko oraz olej, wymieszać.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiać,
wsypać do masy jajecznej i wymieszać aż składniki się połączą.
Do gotowej masy dodać borówki i lekko wmieszać do ciasta.
Masą napełnić papilotki do 2/3 wysokości.
Wierzch każdej muffinki posypać kruszonką.
Piec w 180 stopniach przez 40 minut.





10 komentarzy:

  1. Obłędne! Idealne na jesienne chłody :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają i na pewno są mega smaczne :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne maleństwa, ja zawsze ulegam ich urokowi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale się nie dziwię :) mnie także kuszą takie słodkie maleństwa ^_^

      Usuń
  4. pyszne, super pomysł na przekąskę do szkoły

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie wyglądają, a z borówkami muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe, oj zjadłabym teraz taką muffinkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Często przygotowuję muffinki z mąki pełnoziarnistej. Są szybkie w przygotowaniu i można je dowolnie modyfikować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No i tą kruszonką szczególnie zaplusowałaś :)

    OdpowiedzUsuń