środa, 9 sierpnia 2017

Trufle z daktylami


Pyszne, malutkie kuleczki które oprócz zdrowej przekąski,
idealnie zastąpią deser do popołudniowej kawy,
a także świetnie sprawdzą się w roli słodkiego prezentu dla bliskich.
Dodajcie do nich swoje ulubione bakalie i delektujcie się każdą kuleczką!

Jeśli namoczycie daktyle przez noc, wykonanie trufelków będzie banalnie proste i szybkie.
Bez pieczenia, bez cukru i innych zbędnych składników :)



Składniki:

100 g daktyli
80 g bakali (tj. orzechy włoskie, żurawina, rodzynki, morele, migdały)
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych

Dodatkowo:

kakao
sezam

wiórki kokosowe


Wykonanie:

Daktyle zalać ciepłą wodą odstawić na kilka godzin aż zmiękną. (Najlepiej na całą noc)
Po tym czasie daktyle odcedzić, dodać bakalie, płatki owsiane i wszystko dokładnie zmiksować.
Z gotowej masy uformować niewielkie kulki.
Każdą z nich obtoczyć w kakao, wiórkach kokosowych lub sezamie.


6 komentarzy:

  1. Jejku...ale apetycznie wyglądają :) Ochoty mi wielkiej narobiłaś takimi truflami, więc podkradam Ci jedną trufelkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znikają jeszcze szybciej niż się je robi :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają jak sklepowe! Cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam :-) urocze kuleczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Od zawsze mam ochotę takie zrobić. Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń