niedziela, 23 lipca 2017

Gofry z truskawkami (bezglutenowe)


Czy może być coś lepszego od słonecznego poranka z górą jeszcze ciepłych i chrupiących gofrów
ze świeżymi owocami i solidną ilością miodu?
Zdecydowanie to coś co uwielbiam :)
Jeśli szukacie idealnego, słodkiego śniadania to ten przepis jest dla Was!

Pyszne, bezglutenowe gofry.
Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku.
Dodatkowym plusem jest fakt,
że każdy może komponować je z ulubionymi dodatkami bez obaw,
że trafi na coś za czym nie przepada :)



Składniki:

4 jajka
2 łyżki ksylitolu lub cukru
1/3 szklanki mleka
3 łyżki oleju
200 g maki ryzowej
łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

jogurt naturalny
miód lub syrop klonowy
ulubione owoce


Wykonanie:

W misce roztrzepać jajka z ksylitolem.
Dodać mleko oraz olej i ponownie wymieszać.
Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać do połączenia się składników.
Gofry piec w mocno rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor.
(czas pieczenia uzależniony jest od mocy Waszej gofrownicy)
Gotowe gofry podawać z jogurtem owocami i miodem lub ulubionymi dodatkami.


14 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś ochoty na takie gofry :) Na śniadanko, na deser, na przekąskę - jadłabym cały dzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedyny dylemat to o jakiej porze dnia je zjeść ^_^

      Usuń
    2. Od rana do wieczora ;)

      Usuń
  2. oj cudne to Twoje śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To wręcz tort gofrowy - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mam problemu z glutenem, ale prezentujesz takie przepisy, że mam ochotę się przerzucić na bezglutenową dietę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na całe szczęście ja też nie mam z nim problemu, jednak takie przepisy są dowodem, że zdrowsze desery też są pyszne ^_^

      Usuń
  5. Pyszności, bardzo apetyczne gofry :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Truskawek już nie mamy ale z malinkami byśmy chętnie zjadły :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Prawdziwie mistrzowskie śniadanie. Takie poranki mogłyby być codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale mam teraz ochotę na gofry! Genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepysznie wyglądają! :-)

    OdpowiedzUsuń