czwartek, 13 kwietnia 2017

Babka cytrynowa z lemon curd



Tradycyjnie w Wielkanoc, na świątecznym stole pojawić się musi pyszna babka.
Tym razem z mocno aromatycznym, cytrynowym smakiem i orzeźwiającym lukrem.
Nie jest ona z rodzaju tych puszystych, ale smakuje wyśmienicie
i na pewno znajdzie swoich zwolenników :)
Dodatkowo kolor takiej babki przy naszej obecnej pogodzie,
wniesie trochę słońca do naszych domów! ^_^



Składniki:

Ciasto:

5 jajek
170 g cukru
80 ml oleju
2,5 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki lemon curd (klik)
200 g mąki pszennej

Lukier:

szklanka cukru pudru
sok z cytryny


Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać dwie łyżki cukru, zmiksować.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Miksując wlewać powoli olej.
Dodać jogurt grecki i lemon curd, zmiksować do połączenia.
Do masy wsypać przesianą mąkę, wymieszać.
Na koniec dodać ubitą pianę, wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przelać do formy na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę i 15 minut do tzw. suchego patyczka.
Babkę wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Sok z cytryny połączyć stopniowo z cukrem pudrem, do uzyskania gładkiego lukru.
Przed podaniem polać wierzch babki.




7 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie :) Skusiłabym się na kawałek - na duży kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię babek, ale ta wygląda baaardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki:-) uwielbiam lemon curd :-) a baba bardzo przystojna :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. W święta musimy spróbować każdej babki jaką zobaczymy na świątecznym stole :D Tą byśmy zjadły z ogromną chęcią :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Interesująco-intrygująca.
    Nie mogłaby mi nie smakować. :D

    OdpowiedzUsuń