poniedziałek, 13 lutego 2017

Fondant czekoladowy z nutellą (bezglutenowy)


Deser obok którego trudno przejść obojętnie.
Pyszny fondant tzw. Lava cake.
Mocno czekoladowy!
Miękki, puszysty z ukrytym płynnym wnętrzem.
Czego chcieć więcej?.
Idealny na Walentynkowy wieczór :)

Ilość cukru jest uzależniona od waszych preferencji słodkości :)



Składniki:

Ciasto:

100 g czekolady 60%
80 g masła
2 jajka
100-120 g ksylitolu lub cukru
35 g kakao
3 łyżeczki nutelli

Dodatkowo:

łyżeczka masła
kakao
owoce
cukier puder


Wykonanie:

Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić (musi pozostać płynna).
Foremki wysmarować masłem i posypać kakao.

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
Kiedy podwoją swoją objętość dodać płynną, chłodną czekoladę i zmiksować.
Na koniec do masy przesiać kakao, wymieszać.
Na dno każdej foremki rozłożyć czekoladową masę
na środku położyć po łyżeczce nutelli i przykryć pozostałą masą.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 18-20 minut.


16 komentarzy:

  1. Och, ciasto idealne :} Wszystko co zawiera w sobie płynna czekoladę jest boskie - skradłaś mi tym deserem serca :) <3

    OdpowiedzUsuń
  2. oj kusisz, straszliwie kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealnie pyszne,takie jak lubię. :-)
    Dasz troszkę?;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasteczko potrafi rozkochać w sobie chyba każdego Cudowny afrodyzjak Wyglada rewelacyjnie Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. najlepsze :) apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. takie cudeńko to ja bym chętnie zjadła! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie! Kiedyś muszę koniecznie wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem zachwycona przepisem, a o zdjęciu to już nie wspomnę! Jest przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny deserek, wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś pysznego, wygląda pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakby nam facet takie ciacho zrobił to miałby ogromnego plusa :D

    OdpowiedzUsuń