poniedziałek, 20 lutego 2017

Churros z sosem czekoladowym


Churros to tradycyjny hiszpański przysmak.
Smażony w głębokim tłuszczu nie jest niskokaloryczny,
także idealny na zbliżający się Tłusty Czwartek!
W taki dzień można pozwolić sobie na mniej zdrowsze wypieki,
a te gwiazdkowe paluszki nadają się do tego idealnie.
Pyszne, chrupiące w cukrowej posypce,
najlepiej smakują z gęstym sosem czekoladowym.
Uwaga można się uzależnić! :)



Składniki:

Ciasto:

szklanka wody
łyzeczka cukru
szczypta soli
100 g masła
szklanka mąki
2 duże jajka

Dodatkowo:

500 ml oleju

szklanka cukru
łyżeczka cynamonu

Sos czekoladowy:

100 g czekolady
100 ml śmietanki 30%


Wykonanie:

Szklankę cukru wymieszać z cynamonem.

Czekoladę połamać w kawałki i przełożyć do miski.
Śmietankę podgrzewać na małym ogniu.
Po zagotowaniu wlać do miski, wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
Odstawić do zgęstnienia.

Do garnka wlać wodę. Dodać masło, cukier i sól.
Podgrzewać aż masło się roztopi.
Do wrzącej wody wsypać mąkę i szybko wymieszać do uzyskania gęstego ciasta.
Odstawić by przestygło.

Schłodzone ciasto włożyć do misy miksera.
Miskując dodawać po jednym jajku.
Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.*

Na patelni z wysokim brzegiem lub w garnku rozgrzać olej.
Z ciasta wyciskać paski 5-6 cm długości.
Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Gotowe ciastka odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
a następnie obtoczyć w cynamonowo-cukrowej posypce.

*Ciasto jest dość gęste i trudno wyciskać je przez rękaw cukierniczy.
Jeśli będziecie mieli problem możecie użyć tylko tylki i wyciskać ciasto palcem.
Jest o wiele łatwiej :)

10 komentarzy:

  1. Widziałyśmy je nie raz na festynach i jarmarkach ale nigdy nie jadłyśmy :P Hmmm z czekoladą muszą być pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka...i ten sos czekoladowy. Uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. oj muszą smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tych jeszcze nigdy nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Churros nigdy nie robiłam i nie próbowałam, jak smakują, ale Twoje wyglądają bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam churros Sama nigdy nie robiłam ale pamiętam pierwsze które jadlam w Barcelonie w ulicznej budce Mniam Były cieple i słodkie od cukru Oh chyba musze zrobić wg twojej receptury Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam mniam, z takim sosikiem super sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chodzą mi po głowie ostatnio, wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń