piątek, 16 grudnia 2016

Serniko-makowiec


Jeśli wciąż nie możecie zdecydować się jakie ciasta upiec na święta
najlepszym pomysłem jest połączenie ich w jedno!
Zaoszczędzicie trochę czasu a dodatkowo, gdy na stołach zagości tak wiele smakołyków,
nie będziecie mieć dylematu czy skusić się na sernik czy też na makowiec :)
Obie masy idealnie zgrywają się z kruchym ciastem,
a lukrowa polewa i chrupiące orzechy tylko dopełniają całości.
Choć ciasto nie należy do dietetycznych, to gwarantuje,
że miłośnicy maku i serników nie poprzestaną na jednym kawałku :)
Nadchodzące święta to idealny moment,
by spróbować jak naprawdę smakuję połączenie tych dwóch ciast.



Składniki:

Spód:

240 g mąki pszennej
140 g masła
2 żółtka
100 g cukru pudru

Masa makowa:

550 g domowej masy makowej*

*500 g niebieskiego maku
4 szklanki mleka
120 g masła
3/4 szklanki miodu
150 g orzechów włoskich
150 g rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 jajka
150 g cukru

Masa serowa:

500 g białego sera (trzykrotnie zmielonego)
250 g serka mascarpone
3 jajka
szklanka cukru
skórka z cytryny

Dodatkowo:

pół szklanki cukru pudru
sok z cytryny
garść posiekanych orzechów włoskich


Wykonanie:


(Masę makową najlepiej wykonać dzień wcześniej)

W garnku z grubym dnem zagotować mleko.
Mak przepłukać i przełożyć do wrzącego mleka.
Gotować na małym ogniu przez 30 minut, następnie zdjąć z palnika,

odsączyć na sitku i zemleć w maszynce 3 razy.
W garnku rozgrzać masło z miodem.
Dodać odsączony mak i bakalie.
Masę dusić około 15 minut, mieszając by się nie przypaliła.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do ciepłej masy.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą makową.


Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę.
Dodać żółtka i szybko wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Włożyć ciasto do foliowego woreczka i schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na średnicę 24 cm.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozłożyć ciasto w formie, nakłóć widelcem i podpiec przez 10 minut w 190 stopniach.

Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać dwie łyżki cukru, zmiksować.
Żółtka utrzeć z resztą cukru.
Dodać ser, serek mascarpone, skórkę z cytryny i zmiksować do połączenia składników.

Masę makową wyłożyć na podpieczony spód.
Na górze rozłożyć masę serową.
Piec w 150 stopniach przez 90 minut.
Sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku aż ostygnie.
Następnie schłodzić przez noc w lodówce.

Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny,
aż uzyskamy konsystencję lekko gęstego lukru.
Gotowym polać wierzch sernika. Brzegi udekorować posiekanymi orzechami.



17 komentarzy:

  1. Lubię to ciasto :) Pięknie Ci wyszło, tak elegancko ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda idealnie i na pewno kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm pyszności ciasto, do tego kubek cappucino i można się poczuć jak w niebie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. 2w1, bardzo sprytnie i jaka oszczędność czasu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszelkie seromaki :-) choc w tym roku mam w planie osobny sernik i makowiec:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie mogę się zdecydować które z ciast wybrać, i koniec końców piekę oba ^_^

      Usuń
  6. Pięknie wyglądające ciasto, które doskonale wpisuje się w świąteczne smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale się prezentuje :) Ser i mak, to moje ulubione połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na połączenie sera z makiem, a ciasto wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zdecydowanie te smaki, które w połączeniu smakują wyśmienicie :))

      Usuń
  9. Pięknie wygląda, smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne ciasto i pyszne połączenie,
    bardzo go lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy i pomysłowy serniczek. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierwszy raz tego połączenia spróbowałyśmy rok temu i naprawdę wszystkim bardzo zasmakowało :D

    OdpowiedzUsuń