środa, 21 grudnia 2016

Czekoladowy piernik "last minute" (bezglutenowy)


Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na naszych stołach
pojawiają się potrawy jak i ciasta na które czekamy cały rok.
Bez wielu z nich nie wyobrażamy sobie tych świąt.
Na szczycie listy, wśród serników, makowców i innych przysmaków króluje piernik.
Uwielbiam cynamonowy zapach, rozchodzący się po mieszkaniu w trakcie jego pieczenia.
Słodki, korzenny smak w połączeniu z kwaskowatymi powidłami i czekoladą to coś,
co koniecznie musi znaleźć się na moim stole.
Dla wszystkich którzy nie zdążyli przygotować piernika dojrzewającego,
mam taki który nie zajmuje wiele czasu a jest równie smaczny i bezglutenowy!
Możecie podać go swoim najbliższym zaraz po przygotowaniu,
jeśli jednak wytrzymacie nieco dłużej i dacie mu odpocząć choćby 2 dni będzie jeszcze lepszy :)



Składniki:

Ciasto:

3/4 szklanki miodu
1/4 szklanki mleka
łyżeczka przyprawy do piernika
łyżeczka mielonych goździków
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kakao
łyżeczka sody
5 jajek
2 łyżki cukru
2,5 szklanki mąki kukurydzianej

Dodatkowo:

powidła
100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady


Wykonanie:

W garnku lub na patelni zagotować miód z mlekiem,
przyprawami i sodą wymieszaną w odrobinie gorącej wody.
Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, zmiksować.
Żółtka utrzeć, następnie dodać ostudzoną masę i zmiksować do połączenia.
Do masy wsypać partiami przesianą mąkę oraz ubite białka, delikatnie wymieszać.
Całość przełożyć do foremki o wymiarach 16x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę.

Po ostudzeniu piernik przekroić wzdłuż na 3 części.
Dolny i środkowy blat piernika posmarować powidłami, złożyć.
Wierzch ciasta udekorować czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.



8 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować taką wersję bezglutenową - ale to dopiero za rok;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest na co czekać, piernik jest pyszny ^_^

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale, cudownych Świąt kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczny ten piernik, ja je uwielbiam w każdej wersji :)a na Boże Narodzenie to pozycja obowiązkowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach tak, dokładnie :) Jego korzenny aromat idealnie wpisuje się w świąteczny klimat :)

      Usuń
  4. Taki przełożony powidłami smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń