środa, 23 listopada 2016

Ciasto marchewkowo-orzechowe


Obecny czas, to zdecydowanie sezon warzywny.
Tak jak w lecie królują soczyste i jędrne owoce, tak teraz warzywa którym nie sposób się oprzeć.
Od kiedy spróbowałam słodkiego, warzywnego wypieku,
nie wyobrażam sobie sezonu jesienno-zimowego bez chociażby jednego kawałka takiego ciasta.
Niepodważalnie najlepszym z nich wszystkich jest ciasto marchewkowe.
Wilgotne, miękkie i puszyste. Kto raz spróbuje, pokocha je na wieki!
Ja jestem pewna, że jeszcze nie raz je powtórzę ^_^



Składniki:

Ciasto:

4 jajka
szklanka cukru
60 ml oleju
3 łyżki jogurtu greckiego
245 g marchewki
170 g orzechów pekan
70 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

200 g kremowego serka
szklanka cukru pudru
sok z połowy cytryny

Dodatkowo:

12 sztuk orzechów pekan


Wykonanie:

Orzechy zmielić.
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać dwie łyżki cukru, zmiksować.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Miksując wlewać powoli olej.
Dodać jogurt, zmiksować do połączenia.
Do masy dodać mąkę, zmielone orzechy oraz startą marchewkę i dokładnie wymieszać.
Na koniec masę dokładnie połączyć z pianą z białek.
Spód formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę przelać do formy.
Piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, przez 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto pozostawić w piekarniku aż wystygnie.

Serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Wierzch ciasta posmarować serkiem i ozdobić orzechami.



18 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto marchewkowe :) Twoje wygląda mega smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło Ci po prostu idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne, uwielbiam ciasta marchewkowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, smakowite ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie! Muszę koniecznie zrobić. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest idealne! Marchewkowe ciasta to jedne z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. perfekcyjne :) proste i eleganckie :) to mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale się prezentuje! Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale ! Smakowita polewa i pecany na górze, zjadłabym solidny kawał takiego ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiamy do ciasta marchewkowego dodawać przyprawy do piernika :D Wtedy mamy iście świąteczne ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczne ciasto, uwielbiam marchewkowe ze śnieżnobiałą polewą :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dawno nie jadłam marchewkowego i aż mi się zachciało:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pięknie :) Bardzo lubię ciasta marchewkowe :P

    OdpowiedzUsuń