piątek, 21 października 2016

Dyniowe tiramisu


Wraz z nadchodzącym weekendem
mam dla Was super szybki i prosty deser,
który idealnie wpisuje się w obecną pogodową aurę.
Przyznam się szczerze, że bardzo lubię zmieniać tradycyjne przepisy i wzbogacać je o nowe smaki.
I choć nie zawsze zmiany wychodzą na lepsze, to jeśli tak jak ja,
lubicie poeksperymentować w kuchni, ten deser może okazać się strzałem w 10!

Dyniowe tiramisu. Świetne na ciepło jak i na zimno.
Dzięki niemu, szybko i łatwo uraczycie swoich gości pysznym deserem.

Polecam wszystkim odważnym :)
A tych mniej odważnych,
zapraszam do wcześniejszego przepisu na "odchudzone tiramisu" klik :)


Składniki:

Ciasto:

400 g ciasteczek korzennych

Masa:

500 ml mleka
łyżka masła
3-4 łyżki cukru
2 żółtka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki dyniowego puree


Wykonanie:

Cukier, masło i 250 ml mleka przelać do garnka i podgrzewać.
W osobnym naczyniu wymieszać drugą połowę mleka razem z mąką,
żółtkami i dyniowym puree.
Gdy mleko się zagotuje dodać do niego mleko z dyniowym puree,
stale mieszając by nie pojawiły się grudki podgrzewać do zgęstnienia.

Ciasteczka lekko pokruszyć.
Na dno pucharków wysypać jedną warstwę ciastek, którą przykryć dyniowym budyniem.
Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie, wierzch ozdobić listkami mięty.



4 komentarze:

  1. A jednak nie ma kawy !!! I do tego nasze ukochane ciacha korzenne :D Jesteśmy na TAK <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem zauroczona :) Świetne kolory i pomysł - bo na dyniowe tiramisu skusiłabym się bez zastanowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, dyniowe wypieki zachwycają przede wszystkim kolorem <3

      Usuń