sobota, 10 września 2016

Waniliowy sernik z jeżynami


Był jeżynowy sernik na zimno, czas na ten pieczony,
kremowy, mocno waniliowy i również z dodatkiem jeżyn.
Choć upały nie odpuszczają nie mogłam się powstrzymać by go nie upiec.
W swojej miłości do serników, nie jestem obiektywna co do ich oceny,
dlatego sami musicie spróbować go wykonać i przekonać się czy przypadnie Wam do gustu :)
Zamiast jeżyn, wierzch możecie udekorować malinami na które wciąż jeszcze trwa sezon.
Genialne połączenie!


Składniki:

Ciasto:

140 g czekoladowych herbatników
60 g masła

Masa serowa:

1 kg sera półtłustego zmielonego dwukrotnie
165 g waniliowego serka homogenizowanego
4 żółtka
jajko
nasiona z połowy laski wanilii
250 g cukru
łyżka budyniu waniliowego (bez cukru)

Dodatkowo:

150 ml śmietany kremówki 30%
1,5 łyżki cukru pudru
250 g jeżyn


Wykonanie:

Herbatniki rozkruszyć i połączyć z roztopionym masłem.
Spód formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać i docisnąć.
Schłodzić przez 30 minut,
a następnie podpiec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

Żółtka, jajko, nasionka wanilii i cukier utrzeć na puszystą masę.
Dodać zmielony twaróg, serek homogenizowany i zmiksować aż całość się połączy.
Na koniec wsypać przesianą mąkę, zmiksować do połączenia i wylać na podpieczony spód.
Piec w temperaturze 160 stopni przez 1 godzinę i 30 minut.
Sernik zostawić w wyłączonym piekarniku a gdy ostygnie włożyć na całą noc do lodówki.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ponownie zmiksować.
Przed podaniem na schłodzony sernik wyłożyć ubitą kremówkę, wierzch udekorować jeżynami.



9 komentarzy:

  1. Musi być pyszny! I kremowy :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jeżyny i serniki. Pyszny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupełnie tak jak ja :) Serniki to moja miłość ^_^

      Usuń
  3. My też każdy sernik zjemy z ochotą :D Trzeba jechać do babci na jeżynki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja lodówka aż uginała się pod ciężarem tylu jeżyn:P
      Podjadane do sernika spisują się świetnie :P

      Usuń
  4. Super ciasto, pięknie się prezentuje z jeżynami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uroczy! Jeżyny pochłaniam w pierwszej kolejności ;)

    OdpowiedzUsuń