środa, 14 września 2016

Pełnoziarniste ciasto z jeżynami


Na sklepowych półkach zagościły już soczyście pomarańczowe dynie,
chyba czas powoli witać się z jesienią.
Dlatego dziś na zakończenie lata jeszcze jedno ciasto z dodatkiem jeżyn.
Nim na dobre pochłoną nas jesienne smaki, jeszcze przez chwilę delektujmy się letnimi owocami,
których już niedługo będzie nam brakować.
Przyjemnie kruche ciasto z miękkim jeżynowym nadzieniem.
Jeszcze ciepłe, z gałką lodów lub kleksem bitej śmietany smakuje wyśmienicie.
Ale najprostsza wersja posypana cukrem pudrem, to także świetny wybór.



Składniki:

Ciasto:

300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g masła
120 g cukru pudru
4 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

650 g jeżyn i borówek
łyżka cukru trzcinowego


Wykonanie:

Z mąki, cukru masła i proszku do pieczenia zagnieść kruszonkę.
Dodać żółtka i wyrobić gładkie ciasto.
1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki,
resztę ciasta schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować do wymiarów 25x30 cm,
i wyłożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Podpiec w temperaturze 190 stopni przez 10 minut.


Jeżyny z borówkami wymieszać z łyżka cukru i wyłożyć na podpieczony spód.
Na owoce, na tarce o grubych oczkach zetrzeć odłożone wcześniej zamrożone ciasto
Całość piec jeszcze przez 40 minut.


Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.



10 komentarzy:

  1. Ach, ciasto wygląda wspaniale! Z resztą, bardzo dobrze uchwyciłaś je na zdjęciach! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne, wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam się, że trochę ubolewam nad faktem, że trzeba pożegnać się z letnimi owocami, ale cóż czekają nas jeszcze soczyste jabłka :) To ciasto mu być pyszne i niezwykle sycące!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, dzięki jabłkom czy też dyni ( i obowiązkowo z kubkiem gorącej herbaty) można przetrwać jakoś lepiej, tą nadchodzącą jesień ^_^

      Usuń
  4. Też żałuję, że lato się kończy :) Twoje ciasto to bardzo przyjemne pożegnanie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do takiego ciasta już żadne dodatki niepotrzebne :D Jest idealnie tak jak jest :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Dorota wygląda przepysznie. Podoba mi się dodatek mąki pełnoziarnistej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow do tego ciasta brakuje tylko kawy :D Świetny przepis

    OdpowiedzUsuń