poniedziałek, 19 września 2016

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką


Drożdżowe to na pewno moje ulubione ciasto,
a przyprawa taka jak cynamon jest jedną z najlepszych na jesienne chłody.
Jego zapach rozchodzący się po mieszkaniu od razu poprawia mi nastrój :)
W związku z tym, że upały już nie nadejdą a za oknem ponura, deszczowa pogoda,
na moim stole zagościło drożdżowe ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką.
Puszyste, z miękkimi, soczystymi owocami i słodką kruszonką z nutą aromatycznego cynamonu.
Czyż nie brzmi świetnie? :)
Zachęcam bo smakuje rewelacyjnie. W prostocie siła :)



Składniki:

Ciasto:

25 g świeżych drożdży
65 g cukru
250 ml mleka
450 g mąki
2 żółtka
szczypta cynamonu
2 łyżki oleju

Dodatkowo:

615 g śliwek
łyżeczka brązowego cukru
szczypta cynamonu

Kruszonka:

2 łyżki masła
60 g mąki
2 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu


Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Cynamon wymieszać z cukrem i posypać śliwki.

Mleko podgrzać do temperatury 40 stopni.
Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem i zalać mlekiem.
Dodać dwie łyżki mąki, wymieszać.
Odstawić na 15 minut.

Do gotowego rozczynu dodać żółtka, cynamon i resztę mąki.
Wyrabiać do połączenia składników.
Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki dodać po łyżce oleju
i wyrobić aż ciasto stanie się jednolite i gładkie.
Z ciasta uformować kulę,
przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na 1 godzinę i 15 minut.

Z mąki, masła, cukru i cynamonu zagnieść kruszonkę.
Formę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyrobić przez chwilę by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Rozwałkować na oprószonym mąką blacie i przełożyć do formy.
Na wierzchu ułożyć śliwki. Całość posypać cynamonową kruszonką.
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.


8 komentarzy:

  1. Zapach ciasta drożdżowego to również nasz smak dzieciństwa <3 Zawsze będzie nam się kojarzyło z naszą mamą i jej najcudowniejszym drożdżowym z porzeczką :D Ale ze śliwkami i cynamonem też uwielbiamy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś cudownego. Uwielbiam takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam jak apetycznie wygląda, uwielbiam drożdżowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale musiały być zapachy podczas pieczenia tego ciasta :) Wygląda cudnie! I ta kruszonka u góry... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie jesienne drożdżówki ze śliwkami :) I obowiązkowo z kruszonką ! Podkradam CI duuuży kawałek i uciekam, nie złapiesz mnie ! :P Omomomomom :}

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta ze śliwką! :)

    OdpowiedzUsuń