poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Tosty francuskie


Zdecydowanie najlepsze śniadania, to te na słodko i z mnóstwem owoców.
Do grona owsianek i pancakesów dołączają tosty francuskie.
Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku.
Można polać je miodem lub czekoladą.
Posmarować dżemem i posypać świeżymi owocami.
Możliwości jest wiele, a każda z nich smakuje świetnie!
Łapiąc ostatnie dni wakacji zafundujcie sobie takie letnie śniadanie.
Może trochę bardziej kaloryczne, ale za to baardzo smaczne :)


Składniki:

4 kromki czerstwego pieczywa
pół szklanki mleka
jajko
olej

Dodatkowo:

dowolne owoce sezonowe
miód


Wykonanie:

Mleko wymieszać z jajkiem.
Do gotowej mieszanki włożyć pieczywo i namoczyć z każdej strony.
Smażyć na złoty kolor z każdej strony  przez około 4-5 minut.
Gotowe tosty przełożyć na talerz z papierowym ręcznikiem.
Podawać z miodem i owocami.



10 komentarzy:

  1. Muszę kiedyś spróbować te tosty w wegańskiej wersji, bo pamiętam, że kiedyś bardzo je lubiłam. Piękne zdjęcia. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, uwielbiam 'chleb w jajku'! W wersji na słodko jeszcze nie próbowałam :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam owocowe śniadania, więc tosty francuskie to tylko na słodko :) Ale może kiedyś skuszę się dla odmiany by spróbować ich wytrawną wersję :)

      Usuń
  3. Jeszcze nigdy nie jadłyśmy takich tostów choć kuszą na blogach niemiłosiernie :D Z owocami to musi być cudne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Taaak, ja też uwielbiam tosty francuskie ! Ja jeszcze ostatnio dodaję do jajka cynamonu i tak obtaczam - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, cynamon to jest to! Muszę zrobić i w takiej wersji ^_^

      Usuń
  5. Wyglądają uroczo ♥ Aż chce się już śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie robić na sobotnie śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń