piątek, 5 sierpnia 2016

Kremówka jagodowa


Sądząc po tym jak słodka blogosfera opanowała internet, śmiało mogę stwierdzić,
że nie tylko ja zachwycam się pieczeniem.
Na setkach stron dostępne są przepisy na różne ciasta, ciasteczka i desery.
Każdy stara się wyróżnić i pokazać coś nowego.
Sama zastanawiałam się nad czymś czego jeszcze nie było, i tak powstała..
KREMÓWKA JAGODOWA.
Kremówka jak kremówka.
Wszyscy znają , zachwalają, każdy ją uwielbia.
Puszysta budyniowa masa, zamknięta między dwoma kawałkami kruchego, francuskiego ciasta.
A co, jeśli połączyć ją z jagodowym musem?
Tyle dobrego w jednym kawałku!
Podwójna radość!
Wszystko szybkie, smaczne i nieskomplikowane.
Zwolennikom tradycyjnych kremówek, może się ten pomysł nie bardzo spodobać,
ale na pewno znajdzie się kilka osób które będą zachwycone :)


Składniki:

Ciasto:

dwa opakowania ciasta francuskiego

Masa budyniowa:

500 ml mleka
3 łyżki cukru
200 g masła + jedna łyżka
żółtko
4 łyżki mąki

Masa jagodowa:

350 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 szklanki jagód
łyżka żelatyny

Dodatkowo:

cukier puder


Wykonanie:

Ciasto francuskie przyciąć na wymiar 23x28 cm.
Każdy kawałek ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

Połowę mleka przelać do garnka.
Dodać cukier, łyżkę masła i podgrzewać aż cukier się rozpuści.
W drugiej połowie mleka wymieszać mąkę z żółtkiem.
Gdy mleko z cukrem się zagotuje dodać do niego wymieszaną mąkę
i ciągle mieszając podgrzewać do zgęstnienia.
Zdjąć z ognia, jeszcze kilkakrotnie przemieszać budyń.
Gotową masę przykryć folią i odstawić by wystygła.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę.
Nie przestając ucierać dodawać porcjami zimny budyń
aż masa stanie się gładka i jednolita.

Jedną warstwę ciasta ułożyć w foremce.
Wyłożyć na nią masę budyniową.
Wyrównać i schłodzić w lodówce.

Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody.
Ostudzić.
Jagody zblendować, przetrzeć przez sito i wymieszać z żelatyną.
Odłożyć by puree lekko stężało.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, całość ponownie zmiksować.
Na koniec, nie przerywając miksowania dodawać jagodowe puree.
Gotową masę wyłożyć równomiernie na masę budyniową.

Drugi płat ciasta pokroić na kwadraty i ułożyć na cieście.
Całość włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



7 komentarzy:

  1. Jak my dawno nie jadłyśmy kremówki a co dopiero wersji jagodowej! Wspaniały pomysł i spokojnie cała blacha byłaby dla nas :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne pastelowe kolory wyszły :) Jagodowej, a ni ogólnie żadnej smakowej kremówki nigdy nie jadłam, zawsze klasyczną, więc tym bardziej chętnie bym jej spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka pastelową kremówką, można sobie umilić tą paskudną pogodę za oknem :)

      Usuń
  3. Wygląda rewelacyjnie. Aż mi ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachwyciło mnie to ciasto :-) z chęcią takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń