niedziela, 28 sierpnia 2016

Jeżynowiec- sernik na zimno


Kiedy temperatura w cieniu sięga prawie 30 stopni, ciężko przygotować ciasto z udziałem piekarnika.
Na samą myśl robi się gorąco, dlatego przygotowałam pyszny, jeżynowy sernik bez pieczenia.
Lekki, puszysty i nie przesłodzony. Z gwarancją, że nigdy nie opadnie! :)
Jeżyny śmiało możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami, w każdym przypadku rozkoszując się kawałkiem letniego cuda.



Składniki:

Ciasto i boki:

140 g maślanych herbatników
60 g masła
ok. 25 sztuk podłużnych biszkoptów typu "lady fingers"

Masa serowa:

1 kg serka naturalnego w wiaderku
240 g cukru pudru
250 g jeżyn
2 galaretki o smaku owoców leśnych
250 g serka mascarpone
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki żelatyny


Wykonanie:

Herbatniki zmielić w blenderze. Roztopić masło i połączyć je z ciasteczkami.
Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia,
wysypać masę ciasteczkową, dociskając wyrównać spód.
Biszkopty przyciąć do wysokości formy,
ułożyć blisko ciebie dociskając lekko do ciasteczkowego spodu.

Galaretki zalać 500 ml gorącej wody.
Wymieszać, ostudzić i odstawić do lekkiego stężenia.
Jeżyny umyć, zblendować i przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek.
Żelatynę rozpuścić w 110 ml gorącej wody, ostudzić.
Serek naturalny zmiksować z cukrem pudrem.
Dodać mus jeżynowy i stopniowo tężejące galaretki. Ponownie zmiksować.
Utrzeć serek mascarpone. Dodać do niego masę serową, zmiksować.
Na koniec dodać ubitą kremówkę oraz tężejącą żelatynę.
Zmiksować by wszystko się połączyło.
Gotową masę serową wylać na spód ciasteczkowy,
włożyć do lodówki, schłodzić najlepiej przez całą noc.
(Masę przed wylaniem do formy można przez chwilę schlodzić w lodówce by lekko stężała).



12 komentarzy:

  1. Jest idealny! :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakochałam się..... wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest prześliczny :) Wygląda jak jeżynowa odmiana torcika CHarlotty :}

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda naprawdę zjawiskowo! muszę zrobić póki jeżyny są :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Solidne porcje kroiłaś! Takie lubimy najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Serek naturalny, owoce leśne?! Namówiłaś mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej wygląda po prostu przeuroczo, aż szkoda go jeść. Chociaż z pewnością był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny na te upalne dni :) Pozdrawiam! :)

      Usuń