czwartek, 28 lipca 2016

Sorbet brzoskwiniowy z mango


Szybki (nie wliczając czasu mrożenia), smaczny i mocno owocowy.
Sorbet brzoskwiniowy z mango to świetna alternatywa,
na schłodzenie naszego organizmu w duszne i upalne dni.
Naturalne cukry występujące w cukrach sprawiają,
że nie musimy dosładzać naszego deseru (chyba, że ktoś naprawdę lubi bardzo słodkie rzeczy:))
dzięki czemu jest zdrowy i przede wszystkim dla każdego.
Choć sorbet rożni się nie co od tradycyjnych, kremowych lodów
to polecam go również wszystkim lodożercom.
Nie zaszkodzi spróbować :)


Składniki:

5 dojrzałych brzoskwiń
mango
1-2 łyżki syropu z agawy lub miodu (można pominąć)


Wykonanie:

Owoce zblendować na gładki mus.
Dodać syrop z agawy lub miód i ponownie zmiksować.
Gotową masę przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki na około 1 godzinę.
Po tym czasie masę ponownie zmiksować by pozbyć się kryształków lodu.
Czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy co godzinę, następnie włożyć do zamrażalnika na 12 godzin.
Wyjąć sorbet 10-20 minut przed podaniem.


5 komentarzy:

  1. to musi być pyszne połączenie ! Mango ubóstwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam lody brzoskwiniowe, należą do mojej czołówki smaków, ale w połączeniu z mango jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupełnie tak jak ja :) Orzeźwiające smaki takie jak brzoskwinia czy mięta, to istny raj :)

      Usuń
  3. Co ciekawe świeżych brzoskwiń nie za bardzo lubimy ale za to w formie koktajlu czy właśnie sorbetu już bardzo nam smakuje a szczególnie w połączeniu z bananem :) Z mango jeszcze jednak nie próbowałyśmy ;)

    OdpowiedzUsuń