sobota, 9 lipca 2016

Pełnoziarniste ciasto czekoladowe (bez cukru)


Lato to czas, kiedy straganowe półki uginają się od nadmiaru świeżych i soczystych owoców.
Ich intensywny kolor i zapach kusi każdego kto znajdzie się w ich zasięgu.
Ja dziś postawiłam na czereśnie.
Połączyłam je z pełnoziarnistym ciastem czekoladowym (bez dodatku cukru!)
i ze słodkim jogurtem który spełniał rolę puszystej śmietanki.
Jeśli nadejdzie Was ochota na miękkie, puszyste a do tego zdrowsze ciasto,
to zdecydowanie polecam ten przepis.
Kto wie, może zasmakuje i zwolennikom tradycyjnych słodkich ciast z ciężkim kremem.
Ciasto możecie także podzielić na dwa blaty i przełożyć je ulubionym dżemem bądź konfiturami.
Słodko, smacznie i zdrowo :)



Składniki:

Ciasto:

3 jajka
szklanka ksylitolu
200 ml maślanki
50 ml oleju
pół szklanki kakao
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej

Wierzch:

80 g jogurtu naturalnego
łyżka miodu
dwie garście czereśni


Wykonanie:

Spód formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić z ksylitolem na puszystą masę.
Dodać maślankę, stale miksując wlewać powoli olej.
Masę wymieszać z przesianym przez sitko kakao i mąką.
Na koniec dodać białka i wszystko razem wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy.
Piec w 180 stopniach przez godzinę. Ostudzić.

Jogurt wymieszać z miodem i wyłożyć na ciasto.
Całość udekorować czereśniami.


6 komentarzy:

  1. Wygląda fenomenalnie, nic tylko pożerać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. WOW! jestem zachwycona, a przy okazji żeby więcej osób się dowiedziało o Twoim blogu to opublikuje Twój przepis na Bezbolesnym Usuwaniu Cukru z Diety.

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, my byśmy ten blat posmarowały powidłami <3 A ta masa jogurtowa musi naprawdę fajnie smakowo się łączyć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłabym to samo, ale niestety wpadłam na ten pomysł jak ciasta już nie było :D

      Usuń
  4. wygląda niesamowicie :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń