czwartek, 14 lipca 2016

Mus czekoladowy z awokado


Było zdrowsze ciasto czas na zdrowszy deser :)
Często do wypieków dodaje się nie tylko owoce, ale także warzywa.
Ciasta niczego nie tracą a wręcz na tym zyskują.
Tak jest i w przypadku tego deseru.
Na pewno nie jest Wam obce korzystne działanie awokado. 
Choć nie wszystkim może odpowiadać jego smak, to gwarantuje,
że w tym deserze go nie wyczujecie.
Czekoladowa masa przełamana jogurtowym musem
z tzw. "wisienką na torcie" w postaci czereśni.
Z musem jogurtowym mogliście się poznać w poprzednim wpisie
a ja jestem pewna, że jeszcze nie raz go wykorzystam :)




Składniki:

25 g daktyli
200 g banana
100 g awokado (bez pestki)
łyżeczka kakao
łyżeczka miodu

Wierzch:

320 g jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
płaska łyżka żelatyny

Dodatkowo:

Czereśnie do dekoracji


Wykonanie:

Daktyle zalać wodą i namoczyć przez 30-40 minut lub najlepiej przez całą noc.
Awokado i banana obrać ze skórki, dodać namoczone daktyle i zmiksować na gładką masę.
Do musu dodać kakao i miód, ponownie zmiksować.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.
Jogurt wymieszać z miodem i połączyć z żelatyną.
Schłodzić.

Czekoladowy mus wyłożyć na dno pucharków.
Rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką napełnić masą jogurtową.
Na wierzch musu wyciskać jogurt, całość ozdobić czereśniami.



6 komentarzy:

  1. Ten mus jest obłędny :) Uwielbiam takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My awokado możemy jeść solo bez dodatków ale z bananem i kakao lub szpinakiem tworzy nieziemski deser :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli mogę wybierać to zdecydowanie wole awokado w wersji z dodatkami :P ze szpinakiem mmm, brzmi ciekawie :P

      Usuń
  3. Wygląda fenomenalnie ! Musze wreszcie wypróbować awokado z deserami ! ;)

    OdpowiedzUsuń