poniedziałek, 30 maja 2016

Ptasie mleczko TRIO



Chyba nie ma osoby, która nie lubi popularnego specjału jakim jest ptasie mleczko.
Pyszna, słodka i lekka jak chmurka pianka oblana czekoladą.
A co gdyby pomnożyć tą słodką przyjemność razy 3? :)
Czekolada, truskawki i śmietanka.
Trzy smaki w jednym kawałku, pomiędzy ciasteczkową kruszonką.
Był specjalny torcik dla mamy, czas aby każdy z nas osłodził sobie popołudnie.
Na zbliżający się Dzień Dziecka ten deser będzie idealny.
Teraz taki dzień możemy mieć codziennie :)



Składniki:

Ciasto:

100 g herbatników
60 g masła

Warstwa czekoladowa:

200 g mleczka skondensowanego niesłodzonego
120 g cukru pudru
1,5 łyżki kakao
łyżka żelatyny

Warstwa truskawkowa:

200 g mleczka skondensowanego niesłodzonego
100 g cukru pudru
galaretka truskawkowa

Warstwa śmietankowa:

200 g mleczka skondensowanego niesłodzonego
100 g cukru pudru
łyżka żelatyny

Wierzch:

80 g herbatników
30 g masła
truskawki do dekoracji


Wykonanie:

Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki drobno zmielić. Roztopić masło i połączyć je z herbatnikami.
Całość wyłożyć na spód formy, wyrównać i schłodzić w lodówce minimum 30 minut.

Kakao wymieszać z żelatyną.
Całość zalać 250 ml wrzątku, dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.
Mleczko skondensowane ubić i dodawać partiami cukier puder.
Stale ubijając dodawać po łyże tężejącego kakao.
Gdy wszystko dokładnie się połączy masę wylać na ciasteczkowy spód.
Schłodzić.

Galaretkę zalać 300 ml wrzątku i odstawić by lekko stężała.
Mleczko skondensowane ubić i dodawać partiami cukier puder.
Do ubitego mleczka dodawać po łyże tężejącej galaretki.
Gotową masę przelać na wcześniej przygotowaną warstwę czekoladową.
Schłodzić.

Herbatniki drobno zmielić i połączyć z roztopionym masłem.

Żelatynę zalać 250 ml wrzątku, dokładnie wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.
Mleczko skondensowane ubić i dodawać partiami cukier puder.
Na koniec dodawać po łyżce żelatyny. Zmiksować do połączenia.
Masę śmietankową wyłożyć na warstwę truskawkową, wierzch posypać ciasteczkową kruszonką.
Schłodzić przez noc w lodówce.
Przed podaniem udekorować truskawkami.




3 komentarze:

  1. Pięknie wygląda ten torcik :-) Lubię takie smaki, szczególnie w upalne dni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupnego ptasiego mleczka nie lubimy ale już domowa wersja to co innego :D Pochłonęłybyśmy z ogromną radością z pół takiego deseru :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piszę się na takie śliczne ptasie mleczko, a i dzieciaki pewnie byłyby zachwycone z takiego słodkiego prezentu :)

    OdpowiedzUsuń