wtorek, 24 maja 2016

Dla wszystkich Mam, MALINOWY TORCIK mam :)


Dzień Matki to doskonała okazja by podziękować Naszym mamom i obdarować je pysznymi słodkościami.
Malinowy tort na pewno trafi w gusta każdej, wyjątkowej mamy.
Lekki, wiosenny, dzięki malinom nie za słodki.
Idealny na ciepłe popołudnie w rodzinnym gronie .
Możecie udekorować go na własny sposób, zachwycając swoich najbliższych :)
Nie pożałujecie. Jest pyszny!


 Składniki:

Ciasto:

6 jajek
szklanka cukru
70 ml oleju
szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Krem:

szklanka malin
200 g miękkiego masła
szklanka cukru pudru
400 g kremowego serka


Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać dwie łyżki cukru, zmiksować.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dodać przesiane obie mąki na przemian z pianą z białek i wszystko dokładnie wymieszać.
Dno dwóch foremek o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części i przelać do foremek.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Ostudzić, każde ciasto podzieli na dwa blaty.

Maliny zblendować i przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek.
Masło z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę.
Kremowy serek połączyć z malinowym puree i całość dodać do masła.
Zmiksować do połączenia.

Na dno formy wyłożyć blat ciasta i posmarować go 1/4 masy.
Przykryć drugim blatem i powtórzyć tę czynność przy każdym krążku.
Ostatnią częścią masy pokryć wierzch i boki tortu.
Schłodzić. Przed podaniem udekorować według uznania.
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Torcik wygląda wspaniale, warto go przygotować dla ukochanej mamy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. My też musimy naszej Mamie coś takiego słodkiego upichcić (ale koniecznie dietetycznego, bo ciągle na diecie) :D Torcik wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem pewna, że zrobiłyście mega pyszne ciacho *.*
      Dziękuję :)

      Usuń
  3. Nawet w środku wygląda doskonale :D

    OdpowiedzUsuń