sobota, 23 kwietnia 2016

Jogurtowe ciasto ze śliwkami


W czasie, kiedy nie zawsze ma się ochotę na kremowe ciasta z ciężkim i słodkim kremem,
z pomocą przychodzą wszelkiego rodzaju ucierane wypieki z dodatkiem pysznych,
często sezonowych owoców.
I ja właśnie takie przygotowałam.
Puszyste, wilgotne i miękkie. Pycha!
Dodatek śliwek sprawdza się idealnie.
Możecie również zastąpić je popularnym teraz rabarbarem,
w sezonie letnim truskawkami a jesienią jabłkami.
Gwaratuję, że zawsze wyjdzie smaczne :)



Składniki:

Ciasto:

3 jajka
3/4 szklanki cukru
50 ml oleju
180 g jogurtu naturalnego
190 g mąki pszennej
łyżeczka sody

Dodatkowo:

3-4 śliwki
łyżka cukru trzcinowego


Wykonanie:

Śliwki przeciąć na pół i pokroić w plasterki.
Zasypać cukrem i odstawić.

Jajka utrzeć z cukrem. Wlewać powoli olej a następnie jogurt naturalny.

Zmiksować wszystko do połączenia.
Mąkę przesiać z sodą i dodać do masy, całość dokładnie wymieszać.
Formę do tarty o średnicy 24 cm posmarować masłem i wysypać mąką.

Do formy przełożyć masę jogurtową a na wierzchu ułożyć śliwki.
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
Pozostawić w uchylonym piekarniku.
Przed podaniem posypać lekko cukrem pudrem.



5 komentarzy:

  1. Proste, szybkie, idealne :) Pycha!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wręcz przepadamy za takimi przypieczonymi śliwkami w cieście :D Ale teraz to by nam się takie ciacho z rabarbarem widziało :D Albo pół na pół śliwki i rabarbar :D

    OdpowiedzUsuń