poniedziałek, 21 marca 2016

Wiosenny torcik cytrynowy


Nareszcie wiosna!
Choć w niektórych miejscach widać to tylko w kalendarzu
to ten dzień do czegoś zobowiązuje.
Dlatego dzisiaj na blogu przepis na miękki, kremowy
i mocno orzeźwiający torcik cytrynowy.
Niby nic nowego, a jednak może się wydawać dość nietypowy,
gdyż do jego zrobienia użyłam całych cytryn, a goryczka wcale nie jest wyczuwalna.
Dla kontrastu jako polewy użyłam czekolady,
jednak równie dobrym pomysłem będzie wykorzystanie cytrynowego lukru.
A co tam, jak szaleć to szaleć:)


Składniki:

Ciasto:


7 jajek
220 g cukru
70 ml oleju rzepakowego
2 całe cytryny
40 g mąki ziemniaczanej
120 g mąki pszennej

Masa:

szklanka cukru pudru
1/3 cytryn z ciasta
70 g miękkiego masła
350 g kremowego serka

Polewa:

100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady


Wykonanie:

Obie cytryny wyczyścić pod bieżącą wodą, sparzyć i zblendować.
(mogą zostać niewielkie kawałki)
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać dwie łyżki cukru, zmiksować.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.
Powoli wlewać olej, a następnie dodać 2/3 zblendowanych cytryn.
Dodać przesiane obie mąki na przemian z pianą z białek.
Wszystko dokładnie wymieszać. 
Dno dwóch foremek o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części i przelać do foremek.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Ostudzić, każde ciasto podzieli na dwa blaty.

Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę.
Dodawać stopniowo resztę zblendowanych cytryn.
Na koniec masę zmiksować z kremowym serkiem.
Gotowym kremem przełożyć blaty ciasta,
odkładając kilka łyżek do posmarowania wierzchu i boków tortu.
Schłodzić przez kilka godzin w lodowce.

Obie czekolady połamać w kostkę i roztopić w kąpieli wodnej.
Polać wierzch cytrynowego torciku.




20 komentarzy:

  1. Aż chce się tą polewę z góry zlizać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, wygląda pysznie! I jeszcze ta spływająca polewa... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja sobie ten przepis zapisuję jest sliczny

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny Twój torcik i zapewne przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Torcik wygląda przepysznie, a koronkowa patera śliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Torcik wygląda pięknie! U mnie już czuć wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale, a polewa po prostu palce lizać =D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Polewa rzeczywiście kusząca :P

      Usuń
  8. Jaki uroczy. :3
    Z cytryną poproszę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudny jest ! Uwielbiam cytrynowe wypieki, dlatego chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, cytryna w wypiekach sprawdza się idealnie :)
      Zachęcam :)

      Usuń
  10. Pięknie wygląda, aż chce się jeść

    OdpowiedzUsuń