sobota, 13 lutego 2016

Walentynkowe serce z galaretką


Czas na ostatnie przygotowania do jutrzejszych walentynek.
A ja mam dla Was jeszcze jeden słodki prezent.
Mocno czerwone, walentynkowe serce, które zachwyci waszych ukochanych łasuchów.
Torcik jest bardzo efektowny. Dodatkowo na wierzchu możemy napisać kilka miłych słów dla naszej walentynki, ale i bez nich, sam jego kształt wyrazi więcej niż jakiegokolwiek rodzaju słowa.
Jeżeli planujecie zrobić ciasto typowo walentynkowe to ten przepis sprawdzi się do tego idealnie.
Życzę Wam i waszym ukochanym szczęśliwych Walentynek! :)



Składniki:

Ciasto:

100 g masła
120 g cukru
4 jajka
1/8 szklanki oleju
łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g mąki
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

galaretka truskawkowa
200 g truskawek

Dodatkowo:

200 g białej czekolady
czerwony barwnik spożywczy w proszku
łyżeczka mleka
kokos


Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodawać po kolei żółtka a następnie wlewać powoli, po ściance miksera olej.
Dodać ekstrakt i zmiksować do połączenia.
Mąkę, kakao i proszek przesiać. Białka ubić na sztywną pianę.
Do masy dodawać na przemiennie przesianą mąkę i białka.
Gotową masę przelać do formy w kształcie serca.
(jeśli nie jest to silikonowa forma, spód posmarować masłem i oprószyć mąką)
Piec w 180 stopniach około 35 minut.
Odstawić do ostudzenia.

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml wrzątku.
Odstawić do lekkiego stężenia.
Truskawki pokroić w plasterki około 2-3 mm grubości.

Na wierzchu ciasta wyciąć mniejsze serce, zostawiając 2 cm ciasta po bokach.
(podobnie jak przy cieście "kopiec kreta", 
jednak wierzch musi pozostać nienaruszony gdyż posłuży jako przykrywka)
Wydrążyć środek ciasta.
Na spód rozłożyć połowę truskawek, zalać połową tężejącej galaretki.
Następnie rozłożyć pozostałe truskawki i wylać resztę galaretki.
Całość przykryć odciętym sercem z wierzchu ciasta.

Czekoladę przełożyć do miski.
Barwnik rozpuścić w mleku i dodać do czekolady. 
Wszystko razem roztopić w kąpieli wodnej.
Gotową polewą pokryć wierzch i boki ciasta.
Ranty i boki ciasta dodatkowo posypać kokosem.



7 komentarzy:

  1. Jakie słooodkie. :D
    Spróbowałabym gdyby nie galaretka, a właściwie żelatyna.
    I jak takie cudo kroić? Aż szkoda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wypełnić samymi truskawkami, będzie jeszcze lepsze :P
      Sama miałam kłopot z krojeniem, zatanawiałam się co zrobić by były równe :)
      Dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  2. Jest cudowne ! Tak piękne, że też bym się bała kroić :) Mi się ta galaretka w środku bardzo podoba, bo widząc takie cudo, myśli się, że w sumie będzie to zwykłe ciacho, bez żadnych dodatków poza tą polewą, a tu po przekrojeniu taka niespodzianka !

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dość, że na zewnątrz świetnie się prezentuje to jeszcze w środku zachwyca :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie piękne że aż szkoda jeść. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prześliczne i z bogatym wnętrzem :)

    OdpowiedzUsuń