sobota, 20 lutego 2016

Kulki marchewkowe


Jeżeli macie obecnie dość, ciężkich i przesłodzonych ciast,
proponuję Wam pyszne i zdrowe kuleczki, którymi możecie się delektować o każdej porze dnia.
Ten słodki deser nie zawiera cukru ani mąki,
a jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga dużej ilości czasu.
Dodatkowym atutem jest to, że śmiało można podawać je na deser jak i drugie śniadanie :)



Składniki:

125 g marchewki
80 g orzechów włoskich
40 g orzechów laskowych
40 g daktyli suszonych
40 g moreli suszonych
wiórki kokosowe


Wykonanie:

Daktyle razem z morelami zalać wodą i namoczyć, najlepiej przez całą noc.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Orzechy zmielić, dodać daktyle, morele i startą marchewkę, wszystko zblendować.
Z gotowej masy uformować kulki które obtaczać w kokosie.




2 komentarze:

  1. Wspaniałe ! Masz rację, to nie tylko deser, ale i świetna kulka energetyczna na przekąskę w ciągu zabieganego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy połączenie marchewki z kokosem ale z i innymi bakaliami jeszcze nie łączyłyśmy :D Trzeba koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń