środa, 3 lutego 2016

Donuty potrójnie czekoladowe

    

I tuż przed tłustym czwartkiem, nieco odchudzona wersja pysznych donutów.
Dla wszystkich dbających o linię, lub po prostu nie przepadających za pączkami.
Pieczone, puszyste z mnóstwem czekolady.
Bo chociaż w ten jeden dzień można nie myśleć o kaloriach.
Fani nutelli będą zachwyceni :)


Składniki:

Ciasto:


40 g drożdży świeżych
250 ml mleka
50 g cukru
370 g mąki
łyżka kakao
3 żółtka
30 g masła

Dodatkowo:

nutella
100 g białej czekolady
100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady


Wykonanie:

Mleko podgrzać, najlepiej do temperatury 40 stopni.
Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem.
Dodać 100 g mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do gotowego rozczynu dodać żółtka i mąkę z kakao.
Wyrobić ciasto. Gdy wszystko się połączy dodawać stopniowo roztopione masło.
Dokładnie wyrobić ciasto, uformować w kulę i odstawić na 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na blacie na grubość około 3-4 mm i wycinać krążki w których wycinać mniejsze dziurki.
Donuty układać na wysypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 15 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec donuty przez 12-15 minut.
Gotowe donuty przekroić w poprzek na dwie części.
Nutellę przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką, wyciskać krem na spód ciastek i składać.
Obie czekolady osobno roztopić w kąpieli wodnej.
Donuty ułożyć na kratce, wierzch polać czekoladą.
    



4 komentarze:

  1. Jejku jak apetycznie wyglądają :-) porywam jednego :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm ale smakołyki! Chetnie bym zjadła dzisiaj takie cudo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedne z lepszych propozycji jakie widziałyśmy w blogosferze :D

    OdpowiedzUsuń