piątek, 22 stycznia 2016

Racuchy drożdżowe z jabłkami


Czy Wy też macie ulubione ciasta bądź desery, które szczególnie kojarzą się Wam z latami dzieciństwa?
Jednym z moich faworytów są racuchy z dużą ilością jabłek, przykryte białą chmurką z pudrowego cukru.
Te drożdżowe placuszki są zdecydowanie idealne na karnawałowe śniadanie. W takich chwilach nawet ich kaloryczność nie ma znaczenia :)



Składniki:

Ciasto:

25 g drożdży
łyżka cukru
szklanka mleka
jajko
250 g mąki

Dodatkowo:

300 g jabłek
cukier puder


Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i łyżką ciepłego mleka. Przykryć i odstawić na 15 minut.
Do rozczynu dodać resztę mleka, mąkę i żółtko. Wymieszać i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Ubić pianę z białek.
Do wyrośniętego ciasta dodać ubitą pianę, jabłka i delikatnie wymieszać.
Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Na rozgrzanym tłuszczu smażyć średniej wielkości racuszki. 
Po 2-3 minuty z każdej strony, do przyrumienienia.
Gotowe posypać cukrem pudrem.


7 komentarzy:

  1. Pycha :) Kojarzą mi się z ciepłymi wrześniowymi wieczorami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie racuchy. Jadam je od dzieciństwa. Pysznie i aromatycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już od dawna zabieram się żeby zrobić i nie mi to wychodzi. Popatrzę jeszcze chwilę na Twoje ;) MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
  4. W dzieciństwie zamaczało się kawałki w cukrze pudrze <3 Kto by używał wtedy widelca i noża? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale się prezentują. Takie kuszące ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach jak uwielbiam racuchy! Mama zawsze robiła takie pyszne

    OdpowiedzUsuń