niedziela, 31 stycznia 2016

Oponki serowe


Oponki to takie nasze, polskie donuty.
Serwowane w tłusty czwartek, posypane ogromną ilością cukru pudru.
Moje oponki nie zawierają w sobie drożdży, mimo to są bardzo mieciutkie i wyrośnięte.
Oczywiście, według upodobań możecie polać je gęstym, cytrynowym lukrem lub czekoladą a nawet zjadać bez żadnej posypki. 
Będą tak samo pyszne!


Składniki:

Ciasto:

250 g mąki
250 g białego sera
60 g masła
łyżeczka sody
1/4 szklanki cukru
łyżeczka spirytusu

Dodatkowo:

cukier puder


Wykonanie:

Ser zmielić dwukrotnie.
Z mąki, sera, sody, masła i cukru wyrobić kruszonkę.
Dodać jajko ze spirytusem i wyrobić gładkie ciasto.
Rozwałkować i wycinać krążki. Duże kółko szklanką a następnie mniejsze w środku kieliszkiem.
Piec na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Gotowe kłaść na papierowy ręcznik i posypać cukrem pudrem.


4 komentarze:

  1. Takich serowych przysmaków jeszcze nie jadłyśmy :D Same bez żadnych dodatków mogłybyśmy zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam oponki serowe, wieki nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam oponki serowe, wieki nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ świetny przepis chętnie zrobię na czwartek :)

    OdpowiedzUsuń