piątek, 15 stycznia 2016

Czekoladowy pudding chia z bananem i truskawkami


Póki na dobre rozsmakujemy się w karnawałowych wypiekach, warto sięgnąć po coś mniej kalorycznego i zdrowszego dla naszego organizmu.
Nasiona chia zwane potocznie szałwią hiszpańską, są świetną alternatywą na zdrowe śniadanie bądź deser.
Nie zawierają glutenu także śmiało może po nie sięgnąć każdy z nas.
Wersja czekoladowa z mnóstwem owoców to zdecydowanie moja ulubiona.



Składniki:


Pudding:

4 łyżki nasion chia
2 łyżeczki kakao
łyżeczka miodu

Dodatkowo:

banan 
kilka truskawek


Wykonanie:

Nasiona chia przygotować według przepisu na opakowaniu.
Do nasion dodać kakao, miód i wszystko wymieszać, najlepiej w blenderze.
Gotowy pudding podawać z owocami.


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam chia. Również dodaję do deserów. Są urocze i bardzo zdrowe :)
    Pyszny deser. Zrobię sobie taki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chia. Również dodaję do deserów. Są urocze i bardzo zdrowe :)
    Pyszny deser. Zrobię sobie taki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny deserek, bardzo lubię chia i jem je niemal codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Puddingi z chia to jest to co uwielbiam sobie robić w ciągu dnia :) Obłędna ta twoja wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nasiona chia kochamy całym serduszkiem ale z truskawkami ich jeszcze nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń