środa, 16 grudnia 2015

Pierniczki gryczane bezglutenowe


Był piernik, czas na pierniczki.
Wypiekanie ich z bliskimi to coroczna, świąteczna tradycja.
Teraz, ich smakiem może delektować się każdy, gdyż te pierniczni nie zawierają glutenu a ich smak wcale nieodbiega od tradycyjnych.
Jeśli macie jeszcze przed sobą wypiekanie tego rodzaju ciasteczek, polecam wypróbować przepis.
W cudowny sposób udekorują Waszą choinkę lub świąteczny stół :)


Składniki:

Ciasto:


280 g mąki gryczanej
pół łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
70 g masła
50 g cukru trzcinowego
70 ml miodu
2 żółtka

Lukier:

szklanka cukru pudru
1-2 łyżki wody


Wykonanie:

Miód z cukrem lekko podgrzać, do momentu, aż cikier się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.
Mąkę, przyprawy i masło wyrobić jak kruszonkę.
Dodać miód z cukrem i żółtka.
Wyrobić gładkie ciasto, owinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 2-3 mm.
Piec w 190 stopniach przez około 8-10 minut. Ostudzić.

Cukier puder wymieszać z wodą, do uzyskania gęstej lekko twardej konsystencji.
Przełożyć masę do rękawa z cienką, okrągłą końcówką i dekorować pierniczki.








Dobrze wypieczone święta

5 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają, ta lukrowa polewa ładnie ci wyszła, tak starannie :) Podkradam jednego, bo muszę spróbować tej gryczanej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gryczane wypieki, a pierników z samej gryczanej jeszcze nie robiłam. Wyglądają bajecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko co z grykom kochamy całym sercem <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuszące te Twoje pierniczki :) i przepis prosty.W szafce mam jeszcze zapas mąki gryczanej i już wiem, do czego ją wykorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. No i po wszystkim, musze zjesc pierniczki :D

    OdpowiedzUsuń