wtorek, 22 grudnia 2015

Orzeszki


To już chyba ostatni wpis przed świętami.
Kolejne ciasteczka, ale równie pyszne jak poprzednie.
Kruche, orzechowe ciasto wypełnione tak samo mocno, orzechowym kremem z lekką nutą alkoholu. Pycha!
Samo pieczenie ciasteczek jest trochę pracochłonne, jeśli piecze się je w foremkach.
W sklepach można już znaleźć wszelkiego rodzaju patelnie do orzeszków, które ułatwiają wypiekanie, jednak osobiście nigdy z nich nie korzystałam i nie jestem pewna efektu :)
W każdym razie efekt końcowy na pewno Was zadowoli :)



Składniki:

Ciasto:

300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka

Masa:

200 g masła
125 ml mleka
pół szklanki cukru
150 g orzechów włoskich
żółtko
2 łyżki nalewki

Wykonanie:

Orzechy sparzyć mlekiem, odcedzić i zmielić.
Żółtko ubić z cukrem na parze, ostudzić.
Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę. Dodać żółtko i wyrobić gładkie ciasto.
Owinąć w folię, schłodzić.
Po około 30 minutach wyłożyć z lodówki i wylepić foremki.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 minut, do lekkiego zrumienienia.
Masło utrzeć, dodawać stopniowo utarte żółtka następnie nalewkę i orzechy. 
Ostudzone orzeszki przełożyć masą i złożyć.


8 komentarzy:

  1. Ależ nastrojowe i piękne zdjęcie. Kuszące słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam te ciasteczka ! Niestety nie mam formy i w związku z tym bardzo bardzo rzadko je mogę zjeść - patrz "kiedy ktoś przyniesie i od niego ukradnę", a kupowanych nie lubię. Domowe orzeszki są najlepsze !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, zapomniałabym - Wesołych Świąt, Babeczko ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koleżanka nas nimi kiedyś poczęstowała i wtedy pierwszy raz w ogóle o nich słyszałyśmy :P Jednak nadal same ich nie zrobiłyśmy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie orzeszki! Wyglądają bardzo kusząco...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam te orzeszki, u mamy jest gdzieś ta foremka, jak byłam mała to rodzice piekli na święta, teraz myślę żeby mamie foremkę skonfiskować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowicie wyglądają Twoje ciasteczka. Kiedyś przymierzałam się do kupna takiej foremki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co daje sparzenie orzechów? Przez to pozbywasz się ich gorzkiej skórki? Kiedyś w mojej rodzinie ciotki piekły ciasta i ciastka na wesela, jeszcze trochę to pamiętam. Był rodzinny przepis jednak gdzieś go zgubiłam. I szukam odpowiedniego dla siebie.

    OdpowiedzUsuń