poniedziałek, 23 listopada 2015

Torcik leśny




Od dłuższego czasu z zafascynowaniem oglądam kulinarny program "Wypieki z Anną Olson".
Każdy kolejny odcinek to powiększanie swojej wiedzy o nowe pyszne wypieki i desery.
W rękach autorki wszystko wydaje się banalnie proste, a wygląda tam smacznie, że aż ma się ochotę odtworzyć każdy przepis.
To już moje drugie podejście do przepisów pani Anny, (wcześniej wypróbowałam ciasto marchewkowe klik) i tym razem, również się nie zawiodłam.
Torcik pięknie się prezentuje także śmiało można wykorzystać go na dowolną okazję lub święta.



Składniki:

Ciasto:

5 jajek
2 łyżeczki dwuwinianu potasu (klik)
60 g cukru
220 g mąki tortowej
125 g cukru pudru
60 g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
250 ml wody
60 ml oleju

Masa:

240 ml śmietanki kremówki 30%
140 g czekolady

Nadzienie:

230 g wiśni
125 g cukru
125 ml wody
łyżka skrobi ziemniaczanej

Krem:

230 g kremowego serka
szklanka cukru pudru
300 ml śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:

czekolada


Wykonanie:

Śmietankę podgrzać i zalać nią czekoladę. Wymieszać by czekolada się roztopiła.
Ostudzić i schłodzić, najlepiej przez całą noc w lodówce.

Kawę zalać wrzątkiem i ostudzić do temperatury pokojowej.
Białka ubić z potasem i dodawać stopniowo cukier.
Mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
Ostudzoną kawę zmiksować na średnich obrotach z żółtkami i olejem.
Do utartych żółtek dodać 1/3 białek, lekko wymieszać i dodać resztę.
Na koniec dodać w trzech partiach mąkę i dokładnie wymieszać.
Trzy formy o średnicy 20 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką.
Ciasto przelać do foremek. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.

Wiśnie zagotować z cukrem i wodą.
Skrobię wymieszać z odrobiną zimnej wody i dodać do wiśni.
Wymieszać do zgęstnienia, zdjąć z ognia, wystudzić.

Twarożek rozetrzeć z cukrem.
Kremówkę ubić i stopniowo dodawać do serka.
Odłożyć trochę masy do dekoracji.

Schłodzoną czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą końcówką.
Wiśnie podzielić na dwie równe części.
Na dolnym blacie wycisnąć masę na środku i na brzegu ciasta. Pomiędzy masą ułożyć wiśnie.
Przykryć drugim krążkiem ciasta i ponownie wycisnąć masę na środek i brzeg, pomiędzy rozkładając wiśnie.
Położyć ostatni krążek ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować kremem z serka. 
Odłożoną część kremu przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować wierzch.
Na środek rozłożyć startą na tarce czekoladę.
Schłodzić.
Ciasto wyjąć z lodówki najlepiej 30 minut przed podaniem.





Źródło przepisu: "Wypieki z Anną Olson"

8 komentarzy:

  1. Zdjęcie środka dopiero powoduje ślinotok :D Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik prezentuje się bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudeńko :) zapraszam również do mnie :)http://samaslodyczuasi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Torcik wygląda ślicznie :)
    Anna Olson jest mistrzynią wypieków i faktycznie oglądając jej programy dania czy wypieki, które przyrządza wydają się takie proste :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne, równiutkie, aż żal byłoby wbić widelczyk :) Wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń