niedziela, 1 listopada 2015

Ciasto marchewkowe



Ciasto marchewkowe to najlepszy wypiek jeśli chodzi o wykorzystanie marchewki.
Warzywo nadaje mu gęstą i wilgotną konsystencję. 
Podaje się je samo bądź z dodatkiem kremu lub lukru. 
Postawiłam na wersję z dodatkiem kremowego serka, który wzbogaca smak ciasta, a lekka kwaskowatość przełamuje jego słodycz.
Ciasto idealnie sprawdzi się w okresie świątecznym, jest naprawdę dobre.



Składniki:

Ciasto:

3/4 szklanki oleju
szklanka brązowego cukru
pół szklanki białego cukru
3 jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
łyżeczka cynamonu
ćwierć łyżeczki mielonych goździków
2 szklanki startej marchewki
szklanka orzechów włoskich

Krem:

250 g kremowego serka
50 g masła
szklanka cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny


Wykonanie:

Orzechy drobno posiekać.
Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach.
Wymieszać olej, oba cukry, jajka i ekstrakt.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiać i wymieszać z marchewką.
Całość przełożyć do jajek i wymieszać, dodając na koniec 3/4 szklanki orzechów.
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i wysypać bułką.
Przelać ciasto do formy. 
Piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę. Do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika. Zimne ciasto przekroić na dwie części.

Miękkie masło zmiksować z serkiem. 
Dodać cukier puder, sok z cytryny i wszystko razem połączyć.

Ciasto przełożyć kremem, smarując dodatkowo wierzch i boki.
Boki przybrać resztą orzechów.




Źródło przepisu: "Wypieki z Anną Olson" (z moimi małymi modyfikacjami)

9 komentarzy:

  1. Marchewka i cynamon to połączenie idealne dlatego takie ciacho jest stworzone do tego aby zatracić się w tym smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cynamon mogłabym dodawać do wszystkiego!:P
      Uwielbiam jego zapach podczas pieczenia :)

      Usuń
  2. Ciasta marchewkowe są super. Twoje jest niezwykle apetyczne :) Ciekawie zestawiłaś smaki dodatków aromatyzujących to ciasto.
    Pięknie zrobione, wyrośnięte :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, babeczko... Chyba się zakochałam w Twoim cieście...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie połączenia, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne :-) bardzo lubię ten rodzaj ciasta :-) Piękne zdjęcia :-) urzekła mnie ta patera :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda naprawdę smakowicie ! :) a bardzo lubię ciasta marchewkowe i chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń