środa, 14 października 2015

Dyniowo-orzechowe babeczki z kruszonką



Czas na typowo jesienny przepis. 
Pyszne, mięciutkie dyniowe babeczki z dodatkiem orzechowej, chrupiącej kruszonki. 
Zamiast nudnych kanapek, sprawdzą się idealnie jako drugie śniadanie do pracy lub do szkoły.
Ale również znajdą swoje zastosowanie, jako podwieczorek z kubkiem ciepłej herbaty czy mleka.
Kiedy na zewnątrz pogoda nie bardzo dopisuje, warto zaopatrzyć się w kilka sztuk tych malutkich wypieków :)



Składniki:

Ciasto:

2 jajka
60 g brązowego cukru
40 g masła
100 ml śmietanki 30%
200 g dyni
70 g orzechów
190 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon

Kruszonka:

60 g mąki krupczatki
35 g zimnego masła
30 g brązowego cukru
30 g orzechów

Wykonanie:

Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć ze sobą.
Dynię obrać, pokroić w kawałki i podpiec w piekarniku 160 stopniach do miękkości.
Następnie całość zblendować na gładkie gęste puree.
Masło roztopić, ostudzić i połączyć ze śmietanką.
Orzechy zmielić.
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać puree z dyni oraz masło ze śmietanką, dokładnie wymieszać.
W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem, orzechy i cynamon.
Suche składniki przesypać do masy jajecznej, wszystko dokładnie połączyć.
Masę rozlać do papilotek do 2/3 ich wysokości.
Na wierzch rozsypać kruszonkę.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.



8 komentarzy:

  1. I dynia i kruszonka to składniki doskonałe a razem to już w ogóle :D Chcemy takie na śniadanie, obiad i kolację :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :)
    Na drugie śniadanie doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda to smakowicie ! :) Takie piątkowe śniadanko bym chciała. Zabieram jedną ! :P

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo urocze babeczki! takie jesienne smaki zdecydowanie przemawiają do mnie;)

    OdpowiedzUsuń