czwartek, 13 sierpnia 2015

Sernik z porzeczkami



Dostarczanie sobie większej ilości ciepła, poprzez nagrzany piekarnik jest istnym szaleństwem, jednak uwielbiam serniki i by się nimi delektować, nie straszne mi nawet ponad 30-stopniowe upały.
Korzystając z pięknej pogody, można delektować się kawałeczkiem pysznego sernika.
Jest ciężki i wilgotny a jego słodycz, równoważy kwaskowaty smak porzeczek.



Składniki:

Ciasto:

210 g mąki
115 g masła
80 g cukru pudru
3 żółtka
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Masa serowa:

500 g twarogu półtłustego
300 g serka homogenizowanego waniliowego
4 jajka
185 g cukru
pół szklanki mleka
3 łyżki mleka w proszku

Dodatkowo:

250 g czerwonych porzeczek
cukier puder

Wykonanie:

Mąkę z cukrem  pudrem przesiać. Dodać pokrojone w kostkę masło, cukier z prawdziwą wanilią i wyrobić kruszonkę.
Następnie dodać żółtka i szybko wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części. 
Jedną część włożyć do lodówki a drugą do zamrażalnika.
Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć nim formę o średnicy 24 cm.
Podpiec około 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Ser zmielić dwukrotnie i wymieszać z serkiem homogenizowanym.
Mleko w proszku wymieszać z mlekiem.
Jajka zmiksować z cukrem, dodawać po łyżce sera miksując do połączenia się masy.
Na koniec, miksując na najniższych obrotach wlewać powoli z mleko z mlekiem w proszku. 
Masę serową wylać na podpieczony spód. 
Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na 10 minut.
Po tym czasie wyjąc sernik i rozłożyć na nim porzeczki. 
Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone wcześniej ciasto.
Sernik ponownie włożyć do piekarnika, przykryć folią spożywczą, piec 1 godzinę.
Po godzinie zdjąć folię i piec kolejne 30 minut.
Sernik pozostawić w piekarniku do wystudzenia. Środek ma być lekko płynny.
Gdy wystygnie schłodzić w lodówce.
Przed podaniem wierzch sernika posypać cukrem pudrem.







9 komentarzy:

  1. Dla sernika a już na pewno takiego warto męczyć się z piekarnikiem :D Albo robić tak jak my, czyli piec w nocy xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podzielam Wasz pomysł :P Choć piekłam go wieczorem a jednak nie było dużo lepiej :P

      Usuń
  2. Pyszny serniczek. Wygląda bardzo apetycznie. Ale się uśmiałam, jak początek wpisu przeczytałam. Ostatnio miałam taką samą sytuację. Mąż się spytał, czy dogrzewam mieszkanie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Czego się nie robi dla kawałka ulubionego ciasta :P

      Usuń
  3. Pięknie wyszedł ! Bardzo domowo, rustykalnie i niesamowicie smacznie :) Aż mam ochotę poczęstować się kawałkiem :}

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam porzeczki w wypiekach, a taki sernik zjadłabym z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń