sobota, 29 sierpnia 2015

Biszkopt z ptasim mleczkiem


Nadszedł koniec wakacji. Możecie sobie, albo swoim najbliższym osłodzić zbliżający się wielkimi krokami rok szkolny, częstując ich pysznym, leciutkim ptasim mleczkiem pomiędzy dwoma puszystymi biszkoptami. Szybki i nie może się nie udać. Zaraz po serniku to zdecydowanie ciasto mojego dzieciństwa. Uwielbiam i polecam.



Składniki:

Biszkopt:

4 jajka rozmiar L
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2/5 szklanki mąki ziemniaczanej

Ptasie mleczko:

400 ml mleczka skondensowanego niesłodzonego
200 g cukru pudru
2 śnieżki w proszku
2 galaretki wiśniowe

Dodatkowo:

cukier puder

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. 
Stale miksując dodawać partiami cukier a następnie żółtka.
Na koniec wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy o wymiarach cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach 25-30 minut. Wystudzić.
Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody.
Odstawić do (niecałkowitego!) stężenia.
Ubić schłodzone mleczko skondensowane, dodać cukier puder ze śnieżkami.
Powoli, po łyżce, dodawać sztywniejącą galaretkę.
Biszkopt przekroić w poprzek na 2 części.
Spód włożyć ponownie do formy, wylać ptasie mleczko i przykryć drugim blatem.
Schłodzić.
Przed podaniem, wierzch posypać cukrem pudrem.


11 komentarzy:

  1. Pyszności, poproszę jeden kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, tak delikatnie :) Musze koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Leciutki, słodziutkie i mega pyszne :D W naszym guście :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak lekko i pysznie! :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam ! Lekko, pysznie i niebanalnie :) Super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie, zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ulubione mojej córki ,jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń