czwartek, 18 czerwca 2015

Kremówka truskawkowa


W sezonie letnim, kiedy królują pachnące, sezonowe owoce aż żal przejść obok nich obojętnie.
Truskawki to coś czego nigdy nie mam dość ^^
Codziennie goszczą u mnie pełne kilogramy i tym razem, wykorzystałam je do zrobienia popularnej, i zapewne lubianej przez każdego kremówki.
Masa budyniowa z puszystą truskawkową śmietanką, między dwoma kawałkami chrupiącego ciasta francuskiego.
Macie ochotę? :)



Składniki:

Ciasto:

2 opakowania gotowego ciasta francuskiego

Masa budyniowa:

500 ml mleka
4 żółtka
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła

Masa truskawkowa:

250 ml śmietanki 30%
150 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
250 g truskawek

Dodatkowo:

cukier puder


Wykonanie:

Z połowy litra mleka odlać szklankę w której wymieszać żółtka, cukier i mąkę. Resztę mleka zagotować.
Do gotującego się mleka wlać wymieszane żółtka, cały czas mieszając, podgrzewać do zgęstnienia.
Gotowy budyń zdjąć z ognia, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Gotowe ciasto francuskie przyciąć do wymiarów 23x33 cm.
Piec w 200 stopniach około 10 minut.
Jedną część ciasta pokroić na kwadraty (aby później łatwiej było nam kroić kawałki ciasta).
Miękkie masło utrzeć na biały puch. 
Dodawać stopniowo zimny budyń, ucierając do połączenia.
Masę budyniową wyłożyć na spód ciasta, schłodzić.
Truskawki zmiksować i przetrzeć przez sito.
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, serek mascarpone i zmiksować do połączenia.
Do ubitej masy, delikatnie wmieszać truskawkowe puree.
Całość wyłożyć na masę budyniową i przykryć kawałkami ciasta francuskiego.
Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

8 komentarzy:

  1. W życiu nie próbowałam kremówki o smaku truskawkowym. Nawet nie pomyślałabym, żeby tak wspaniale urozmaicić krem. Genialny przepis i wspaniała inspiracja. Do tego ciasto wygląda wspaniale na zdjęciach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie trzeba spróbować ^_^
      Dziękuję :)

      Usuń
  2. Obłędna :)) No i super pomysł, naprawdę - zamienić klasyczną kremówkę na truskawkową :}

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, oczywiście że mam ochotę. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozeszła się w błyskawicznym tempie, ale następnym razem zapraszam ^^

      Usuń
  4. Fajny pomysł żeby zrobić wersję truskawkową :D Pysznie i słodko wygląda :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Serdecznie Witam :)
    Nominowałam Cię u mnie na blogu do Liebster Blog Award :). Gorąco zachęcam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń