wtorek, 19 maja 2015

Ucierane ciasto z serem i rabarbarem


Sezon rabarbarowy wciąż trwa, w mojej kuchni również.
Ciasto idealne na rodzinny piknik bądź po prostu do popołudniowej kawy.
Na bazie maślanki, z dodatkiem słodkiego twarogu i kwaskowatego rabarbaru.
Bardzo wilgotne i smaczne ;)



Składniki:


Ciasto:

3 jajka
90 g brązowego cukru
250 ml maślanki
200 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia

Rabarbar:

250 g rabarbaru
3 łyżeczki cukru

Ser:

250 g półtłustego sera
4 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

cukier puder do posypania


Wykonanie:

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Rozłożyć go na papierze do pieczenia, zasypać cukrem i włożyć do piekarnika 
nagrzanego do 160 stopni na 10-15 minut, aż puści sok.
Gotowy rabarbar przełożyć na sito i odsączyć z nadmiaru soku.

Ser zmielić, wymieszać z cukrem.

Formę o wymiarach x cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując, wlewać powoli maślankę.
Na koniec dodawać partiami mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.
Gotową masę przelać do formy o wymiarach 24x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu rozłożyć ser z rabarbarem.
Piec w 180 stopniach przez 40 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto, posypać cukrem pudrem.







Rabarbarowa rewolucja

17 komentarzy:

  1. Takie ucierane ciacha są pycha :) Teraz sezon na rabarbar, więc na pewni wykorzystam ten przepis :}

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze w tak pięknym otoczeniu!:) Swietne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię ucierane ciasta są smaczne i zawsze się udają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczne ciacho i urocze fotki

    OdpowiedzUsuń
  5. apetyczne ciasto! Rabarbar teraz rządzi, warto wykorzystywać go do wypieków i napojów;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko co z serem zjadłybyśmy od razu a tutaj jeszcze do tego pyszny rabarbar! Nie mamy żadnych zastrzeżeń :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe ciasto i przepiękne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie, zdjęcia pięknie eksponują ciasto. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za odwiedziny i życzenia na moim blogu:)) Twoje ciasto jest tak apetyczne, że zjadłabym sama całe:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie urocze zdjęcia:)) Wymarzone miejsce na degustację wiosennego ciasta z rabarbarem:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie cudne fotki, apetyczne ;)) U mnie też dzisiaj z rabarbarem, ale ten z serem trzeba wypróbować ;) Serdecznie zapraszam do siebie na konkurs;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ślinka leci na sam widok! To musi być niesamowicie pyszne, a zdjęcia jeszcze bardziej to podkreślają! :D

    OdpowiedzUsuń