niedziela, 24 maja 2015

Torcik truskawkowy


Pachnące, soczyście czerwone i smaczne. Wreszcie nadszedł czas świeżych truskawek.
Aż żal nie wykorzystać ich do ulubionych deserów.
Zamarzył mi się torcik truskawkowy z cudownie błyszczącą polewą z czekolady.
I o to jest!
Puszysty kakaowy biszkopt przełożony masą truskawkową.
Taki torcik, także nada się idealnie na zbliżające się święto Dnia Matki.



Składniki:

Ciasto:

5 jajek rozmiar L
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
2 czubate łyżki kakao

Masa:

200 g truskawek
330 g śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
opakowanie śmietan-fix

Polewa:

50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady

Dodatkowo:

kilka truskawek do dekoracji

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, dodawać stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku.
Na koniec dodać przesiane mąki i kakao, delikatnie wymieszać.
Dno formy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i posypać mąką.
Masę przelać do formy, piec przez 45-50 minut. Ostudzić.

Truskawki zblendować na gładkie puree.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, śmietan-fixa, serek mascarpone i zmiksować do połączenia.
Do ubitej masy dodać puree truskawkowe, wszystko delikatnie wymieszać.
Odłożyć 4-5 łyżek masy.

Boki ostudzonego biszkoptu odkroić od formy ostrym nożem i przekroić go w poprzek na 4 części.
Spód ciasta włożyć do formy i zaczepić rant.
Każdy blat ciasta posmarować masą truskawkową, schłodzić.
Wyjąć schłodzony torcik z lodówki, ściągnąć rant, posmarować wierzch i boki ciasta odłożoną masą.
Ponownie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej.
Przed podaniem wierzch tortu polać czekoladową polewą i ozdobić truskawkami.



9 komentarzy:

  1. jest piękny ! no i z truskawami - bosko :}

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawki i czekolada i tak niewiele potrzeba do szczęścia :D Wygląda mega apetycznie :P

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko! Jak to pięknie i profesjonalnie wygląda! Chciałabym skosztować tej pyszności! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :)
      Zapraszam na kawałeczek ^^

      Usuń
  4. Musiał być przepyszny.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń