środa, 6 maja 2015

Sernik z adwokatem



Zanim zacznie się sezon letni, i z każdej strony będą kusić nas świeże owoce oraz lekkie ciasta i desery z ich dodatkiem, warto skusić się kawałek sernika.
Ciężki, wilgotny, z dodatkiem adwokatu. Całość dopełnia lekka, adwokatowa pianka.
Wszystkich sernikożercow, zapewne nie będę musiała do niego przekonywać.


Składniki:


Masa serowa:

800 g sera
200 g śmietany 18%
1/2 szklanki adwokata
5 jajek
150 g cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej

Wierzch:

150 g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
5-6 łyżek adwokata


Wykonanie:

Ser zmielić trzykrotnie.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo zmielony ser, śmietanę i adwokat.
Na koniec wsypać mąkę, całość zmiksować chwilę do połączenia.
Dno formy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Masę serową przelać do formy i piec w 160 stopniach przez 70 minut.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Żelatynę zalać 1/4 szklanki wrzątku, ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno. Stale ubijając dodać cukier puder, następnie powoli wlewać o łyżce ostudzonej żelatyny.
Na koniec dodawać partiami adwokat, delikatnie wymieszać.



6 komentarzy:

  1. Z naszej miłości do sernika nawet adwokat byśmy przemilczały :P Cudownie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dyskretnie pominąć :P
      Dziękuję :)

      Usuń
  2. Wygląda tak pięknie i zachęcająco, że mimo iż za sernikami nie przepadam, chętnie bym tego spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusisz, wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń