środa, 13 maja 2015

Ciasto z rabarbarem


Wiosna, maj, zapach kwiatów. Kwitnące drzewa, zielone łąki. Cudowny czas dla zakochanych.
Na straganach co raz więcej warzyw, świeżych owoców, które przez zimę były niedostępne. A wśród nich długo wyczekiwany, soczysty rabarbar.
Już go mam!
Zatopiłam go w słodkiej bezie, rozłożonej na kruchym cieście i przykryłam go chrupiącą kruszonką.
Najlepiej smakuje tego samego dnia po upieczeniu i znika w mgnieniu oka.
Polecam :)




Składniki:

Ciasto:


250 g mąki pszennej tortowej
140 g masła
80 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka

Rabarbar:

400 g rabarbaru
3 łyżeczki brązowego cukru

Beza:

2 białka
120 g cukru

Kruszonka:

50 g masła
50 g cukru
70 g mąki pszennej



Wykonanie:

Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć ze sobą.
Rabarbar rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zasypać cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika aż puści sok. Około 15 minut temperatura 160 stopni.
Gotowy rabarbar przełożyć na sitko i odsączyć z nadmiaru soku.
Mąkę z proszkiem przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier i wyrobić kruszonkę. Na koniec dodać żółtka i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce.
Formę o wymiarach 24x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem.
Podpiec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
Białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier, stale ucierając aż powstanie lśniąca piana.
Do ubitej bezy dodać przygotowany wcześniej rabarbar i delikatnie wymieszać.
Beze rozłożyć na podpieczony spód i przykryć kruszonką.
Piec w temperaturze 200 stopni, 20 minut do zrumienienia.





Rabarbarowa rewolucja

9 komentarzy:

  1. Ciasto pyszne , uwielbiam rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda. Akurat jest sezon, więc też szaleję z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rabarbar to nie do końca moje smaki, ale takiego ciasta bym nie odmówiła. ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Rabarbar też u nas rządzi :) Nawet podobne ciasto robiła niedawno nasza mama i zniknęło prawie całe zanim jeszcze zdążyło ostygnąć :D To chyba najlepsza rekomendacja :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak ^^
      A wypieki mamy zawsze najlepsze :)

      Usuń
  5. Mogę kawałek? :)
    http://wolnym-krokiem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń