wtorek, 28 kwietnia 2015

Owocowe tiramisu



Tiramisu to deser, który jest doskonale znany i na pewno bardzo lubiany.
Klasyczne, mocno kawowe zapewne każdy próbował.
Ostatnio modną stała się wersja z truskawkami. 
W moim tiramisu znajdziecie także borówki i maliny. Również śmiało możecie dołożyć do niego, inne ulubione owoce.
Wersja orzeźwiająca, typowo wiosenna :)



Składniki:

Ciasto:

2 paczki podłużnych biszkoptów (50 sztuk)

Do nasączenia:

3/4 szklanki przegotowanej wody
1/2 szklanki syropu waniliowego

Masa:

220 g owoców
2-3 łyżeczki cukru
4 łyżki wody
3 łyżeczki żelatyny
600 g śmietanki 30%
125 g serka mascarpone
3 płaskie łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Formę o wymiarach 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przegotowaną wodę wymieszać z syropem waniliowym.
żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić by napęczniała.
Owoce zblendować na gładkie puree. Przełożyć do garnuszka, dodać cukier, wodę, zagotować po czym zdjąć z ognia i wymieszać z żelatyną. 
Ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, serek mascarpone i zmiksować do połączenia.
Ostudzone puree dodawać partiami do ubitej śmietanki, za każdym razem delikatnie wymieszać.
Pierwszą część biszkoptów maczać w wodzie i układać na blaszce.
Połowę masy wyłożyć na biszkopty, wyrównać.
Rozłożyć kolejną warstwę biszkoptów i przykryć resztą masy.
Na wierzchu ułożyć owoce. 
Schłodzić w lodówce.



10 komentarzy:

  1. Ze świeżymi owocami musi smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja nigdy nie dodaje zelatyny jesli ubijam kremowke z mascarpone :) tiramisu cudne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także jeśli ubijam samą śmietankę, przez dodatek owoców użyłam dodatkowo żelatyny :)

      Usuń
  3. Fajna wariacja, myślę (ba, jestem tego pewna), że by mi posmakowała. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojaaaa jakie smakowite zdjęcie! :D Zjadłabym :)

    zapraszam do siebie na testy: justest-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. czekam na owoce na działce i robię!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie lubimy zwykłego tiramisu ale wersja owocowa prezentuje się lekko i słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł, uwielbiam takie smaki :) jestem zachwycona, jak ślicznie wygląda Twoje tiramisu na talerzyku w listeczki <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Och, taka owocowa wersja musi być rewelacyjna ;)

    OdpowiedzUsuń