sobota, 18 kwietnia 2015

Ciasto z truskawkami i czekoladową pianką


Choć minął już tydzień, ja nadal świętuję dzień czekolady ^^
Ciasto bez pieczenia, zagniatania i bez zbędnego wysiłku.
Jego wykonanie nie zajmie wiele czasu i na pewno uda się każdemu.
Nie jest przesłodzone ciężkimi masami.
Lekkie, czekoladowe, z dodatkiem truskawek, w sam raz na nadchodzącą wiosnę.

A w kolejce, czeka już czekoladowo-bananowy mus ^^



Składniki:


Spód:

100 g herbatników
60 g masła

Truskawki:

160 g truskawek
2-3 łyżeczki cukru
łyżeczka żelatyny
lub dżem truskawkowy

Masa czekoladowa:

350 g śmietanki 30%
150 g mlecznej czekolady
łyżeczka żelatyny

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki zmielić, połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć równo na dnie tortownicy.
Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody.
Truskawki przełożyć do garnka, zasypać cukrem, odrobiną wody i podgrzewać do rozpuszczenia cukru.
Zdjąć z ognia, zblendować. Dodać żelatynę i zagotować. 
Ostudzone truskawki wyłożyć na ciasteczkowy spód.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. odłożyć by przestygła, ale musi być jeszcze płynna.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno. Ciągle ubijając dodawać powoli żelatynę.
Czekoladę delikatnie połączyć ze śmietanką i wyłożyć na wierzch ciasta.

3 komentarze:

  1. Ależ narobiłaś mi smaku ! Wygląda rewelacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka lekka pianka połączona jeszcze z truskawkami to coś obok czego nie potrafimy przejść obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń