środa, 25 marca 2015

Sernik krakowski



Był mazurek, czas na sernik.
Tradycyjny, klasyczny, z kruchą kratką na wierzchu.
W środku ciężka, wilgotna masa z rodzynkami i skórką pomarańczową.
Jeśli chodzi o serniki, wykorzystam każdą okazję do wypróbowania kolejnego przepisu.
Zbliżające się święta Wielkanocne są do tego idealnym momentem.
Miejmy nadzieję, że wiosna zagości już u nas na dobre i będziemy mogli delektować się,
świątecznymi potrawami wśród rodziny i ciepłych promieni słonecznych :)



Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki
szklanka cukru
250 g masła
4-6 żółtek
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

650 g półtłustego twarogu 
4 jajka
180 g cukru
paczka budyniu
40 g masła
rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa (100g) + łyżeczka mąki

Wykonanie:

Z mąki, proszku, cukru i masła zagnieść kruszonkę. Dodać żółtka i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Każdą owinąć folią, schłodzić 30 minut w lodówce.
Po tym czasie większą część ciasta cienko rozwałkować.
Formę o wymiarach 28x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto.
Podpiec około 10-ciu minut w temperaturze 200 stopni.

Ser zmielić dwukrotnie. 
Masło roztopić i ostudzić. Rodzynki i skórkę pomarańczową wymieszać z łyżeczką mąki.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać partiami zmielony ser. 
Następnie powoli po ściance wlewać roztopione masło i wsypać budyń.
Całość zmiksować do połączenia. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek, rodzynki i skórkę pomarańczową.
Masę przelać na podpieczony spód. 

Z reszty ciasta wyciąć paski długości 24 cm i 28 cm. Na wierzchu sernika ułożyć z nich kratkę.
Piec w 200 stopniach przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 45-50 minut.



6 komentarzy:

  1. O matko ale kusisz tym sernikiem :D Aż mamy ochotę wyjąć twaróg z lodówki i go zjeść od razu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki sam twaróg, też jest niczego sobie :P

      Usuń
  2. Sernik - must have w każde święta. Bardzo ładnie wygląda twój :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do sernika przekonałam się niedawno. Twój wygląda bardzo smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale musi być pyszne:) zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń