piątek, 27 marca 2015

Babka drożdżowa



Na naszych świątecznych stołach królują Wielkanocne babki.
Dzięki swojej puszystości, miękkości i słodyczy zasługują na wyjątkowe miejsce.
Każdy zapewne ma swoją ulubioną, którą robi co roku w każde święta, a cała rodzina zachwyca się jej smakiem.
Dla mnie nieodzownym numerem jeden jest drożdżowa babka, której wierzch można polać słodkim sosem, lukrem bądź czekoladą i zawsze będzie pyszna!



Składniki:


Ciasto:

50 g drożdży świeżych
200 ml mleka
60 g cukru
410 g mąki tortowej
3 żółtka
2 łyżki syropu waniliowego
40 g masła


Lukier:

1 białko
szklanka cukru pudru


Wykonanie:

W dużej misce rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Dodać 60 g mąki, wymieszać. 
Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie do ciasta dodać żółtka wymieszane z syropem, mąkę i wyrobić. Kiedy ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ręki, dodać roztopione masło i ponownie wyrobić.
Z ciasta uformować kulkę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Formę do babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Z wyrośniętego ciasta uformować wałek, który przełożyć do formy. Przykryć i odstawić na kolejne 15 minut.
Po wyrośnięciu piec około 20-25 minut.
Białko z cukrem utrzeć na lśniący lukier, przed podaniem polać wierzch babki.



5 komentarzy:

  1. Uwielbiamy babkę gotowaną, którą robi nasza babcia ale Twoja też wygląda przepysznie, więc na pewno nie przeszłybyśmy obok niej obojętnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babki gotowanej jeszcze nie jadłam, ale jak to wypiek babci to już sobie wyobrażam jak muszą pysznie smakują :P

      Usuń
  2. Wspaniała baba :-) wygląda cudnie. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń