piątek, 27 lutego 2015

Domowa granola



Jak cudownie zacząć dzień, pełną miską domowej granoli z jogurtem. 
Chrupiąca, słodka, tak prosta, że grzechem byłoby kupowanie jej w sklepie. 
Dodatkowym atutem jest to, że możemy dodać do niej ulubione składniki.
Wystarczy parę chwil i mamy pyszne śniadanie!


Składniki:

300 g płatków owsianych
3/4 szklanki miodu
100 g orzechów włoskich
40 g orzechów laskowych
40 g migdałów
80 g suszonej żurawiny
60 g rodzynek
20 g suszonych moreli
2 łyżki siemienia lnianego

Dodatkowo:

borówki


Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Płatki owsiane połączyć z miodem. 
Całą masę rozłożyć równo na szerokiej brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez około 15 minut, co kilka minut przemieszać płatki.
Orzechy z migdałami podprażyć na suchej patelni i drobno pokroić.
Suszone morele pokroić na mniejsze kawałki.
Do gotowych płatków wsypać orzechy z migdałami, żurawinę, rodzinki, morele i siemię lniane.
Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do słoika.
Podawać z jogurtem i ulubionymi owocami.

3 komentarze:

  1. W naszych granolach zawsze musi być dużo, dużo orzechów i przede wszystkim kokosu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, o kokosie nie pomyślałam, a z pewnością by pasował :)

      Usuń