sobota, 17 stycznia 2015

Malinowe muffinki


Takie słodkie, różowe maleństwa  można w szybki i prosty sposób przygotować dla swoich bliskich.
Nie zajmują wiele czasu, a sprawiają wiele radości :)


Składniki:

Ciasto:

4 jajka
120 g syropu waniliowego
4 łyżki oleju
160 g mąki krupczatki
łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

60 g malin
łyżeczka żelatyny
200 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
odrobina czerwonego barwnika

Dodatkowo:

żelki w kształcie serduszek

Wykonanie:

W garnuszku podgrzać maliny z odrobiną wody. Przetrzeć przez sito pozbywając się pestek.
Sok z malin ponownie podgrzać, wsypać żelatynę, wymieszać i ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno. Dodać mascarpone z cukrem pudrem, zmiksować do połączenia.
Ostudzone maliny wlewać porcjami do masy, delikatnie mieszając. Na koniec można dodać barwnik, wymieszać.
Masę przełożyć do szprycy, schłodzić w lodówce.
Ubić jajka z cukrem, dodać olej z syropem, wymieszać.
W osobnej misce połączyć przesianą mąkę z proszkiem.
Sypkie składniki przesypać do jajek i delikatnie wymieszać.
Gotową masę przelać do papilotek. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Ostudzić.

3 komentarze: