piątek, 9 stycznia 2015

Clafoutis





Francuski deser z owocami, ze specyficzną zwartą konsystencją.
Jednym przypomina zakalcowatego naleśnika, dla mnie ma konsystencję zastygniętego budyniu :)
Można dodawać przeróżne owoce i dodatki. Podawać jako deser lub słodkie śniadanie.

Najlepiej smakuje na ciepło :)


Składniki:

Ciasto:

2 jajka
400 ml mleka
120 g mąki
4 łyżki cukru

Dodatkowo:

200 g wiśni (mogą być mrożone)
płatki migdałowe
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładko.
Ceramiczną formę o średnicy 22 cm natłuścić masłem i obsypać mąką.
Przelać ciasto do formy, na wierzchu rozłożyć wiśnie i posypać płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 190 stopni przez 40 minut.





5 komentarzy:

  1. Wydaje się nietrudne w wykonaniu, więc może spróbuję :) Super wygląda!

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, jest naprawdę proste :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Nie skojarzyło mi się wcale z zakalcowatym należnikiem - z wyglądu przypomina tartę. Zapisuję w notesiku do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Wygląda bardzo apetycznie:) obojętnie czy przypomina zakalcowate ciasto, czy zastygnięty budyń, myślę że pokuszę się o spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń