środa, 3 grudnia 2014

Snikers


           


Pod postacią ciasta można już znaleźć, każdy rodzaj uwielbianych batoników. Duża blacha pyszności, osładzających pochmurne popołudnia. Osobiście, bardziej od snikersów wolę marsy :) jednak dla wielbicieli batoników z orzeszkami, to ciasto będzie w sam raz. Miękki, ciągnący z mnóstwem chrupiących orzechów. Brakuje mu tylko polewy czekoladowej. 
Sami spróbujcie.




Składniki:




Ciasto:

500 g mąki
200 g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
200 g cukru
2 łyżki sody



Masa:

szklanka mleka
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła



Wierzch:

250 g orzechów
2 łyżki miodu
100 g margaryny
100 g cukru



Dodatkowo:

masa krówkowa



Wykonanie:

Z mąki, cukru, sody i masła zagnieść kruszonkę. Dodać jajka, miód i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na 3 równe części.
Każdą z osobna owinąć folią i schłodzić w lodówce około 20 minut.
W tym czasie przygotować budyń: W garnku zagotować pół szklanki mleka z cukrem.
Do reszty dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać do gotującego się mleka, mieszając, podgrzewać do zgęstnienia. Odstawić do ostygnięcia.
Każdą część schłodzonego ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x30 cm.
Dwie części piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. 
Trzeci blat piec przez 5 minut.
Margarynę podgrzewać z cukrem, dodać miód i orzechy, mieszać do zgęstnienia. Gęstą masę wyłożyć na podpieczony trzeci blat ciasta.
Podpiec w 180 stopniach przez 2-3 minuty. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stale ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Na spód ciasta rozsmarować masę krówkową. Przykryć drugą częścią ciasta, na który wyłożyć masę budyniową.
Wierzch przykryć ciastem z orzechami.
Schłodzić w lodówce.





2 komentarze:

  1. Pyszności :) Idealne na świąteczny deser!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mimo, że nie smakuje jak snikers jest moim ulubionym ciastem! Robię go identycznie xD i jest zajebisty! :) na drugi dzień (o ile zostanie) jest jeszcze lepszy.

    OdpowiedzUsuń