sobota, 13 grudnia 2014

Placuszki kukurydziane z miodem


Jeżeli znudziły się wam kanapki, proponuję pyszne miodowe placuszki. 
Są puszyste i miękkie. Koniecznie podajcie je z dżemem, owocami lub bitą śmietaną.
Takie dodatki na pewno osłodzą nasz dzień i zwiększą poranną dawkę radości.


Składniki:

Ciasto:

jajko
2 łyżki miodu
3 łyżek oleju
5 łyżek mleka
łyżeczka cukru waniliowego
95 g mąki kukurydzianej
łyżeczka sody oczyszczonej




Wykonanie:

Jajko roztrzepać z cukrem.
Dodać mleko, miód i olej.
Następnie wsypać mąkę z sodą, wymieszać.                                                        
Patelnie posmarować olejem.
Smażyć niewielkie placuszki, na złoty kolor (ok. 1 minuty z każdej strony).


11 komentarzy:

  1. Faktycznie, jakiś dżemik aż się do nich prosi, śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, z dodatkami są jeszcze lepsze :) Dziękuję :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Na śniadanie smakują najlepiej :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Wygląda świetnie :) Zapewne tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne! a jeśli je przełożyć jogurtem, serkiem lub bitą śmietanką... mmmm, pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jestem właśnie po ich spożyciu :) Dodałam do ciasta jogurtu naturalnego greckiego, ponieważ ciasto było zbyt sypkie i wyszły obłędne. Zjedzone z powidłami wiśniowymi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) z dodatkiem jogurtu na pewno wypróbuję :)

      Usuń